Watch Medier

Novo Nordisk opjusterer forventningerne: 2020 har været et meget usædvanligt år

Danmarks mest værdifulde børsselskab, Novo Nordisk, opjusterer sine forventninger til 2020. Konsekvenserne af covid-19-udbruddet har været mindre end ventet, og topchef Lars Fruergaard Jørgensen er tilfreds med udviklingen i efteråret.

Novo har opjusteret inden regnskabet for 3. kvartal 30. oktober | Foto: Novo Nordisk / PR

Novo Nordisk opjusterer forventningerne til 2020, da de negative effekter af covid-19-udbruddet er mindre end ventet. Opjusteringen afspejler desuden efterspørgslen i det underliggende marked.

For 2020 ventes nu en global salgsvækst på 5-8 pct. mod tidligere 3-6 pct. Forventningerne til væksten i driftsresultatet løftes til 5-8 pct. fra 2-5 pct. målt i lokal valuta.

"2020 har indtil videre været et meget usædvanligt år," slår Lars Fruergaard Jørgensen, der er administrerende direktør hos Novo Nordisk, fast på en telefonkonferencen fredag, efter at medicinalselskabet torsdag aften skruede op for forventningerne til hele året.

"Vi voksede 14 pct. i første kvartal, 0 pct. i andet kvartal og nu 7 pct. i tredje kvartal," fortsætter han.

I årets tredje kvartal voksede både omsætningen og driftsresultatet med 7 pct. hos Novo Nordisk målt i lokal valuta, og på trods af de store udsving blev det også resultatet for de første ni måneder samlet set.

Bølgeskvulp

De store bølgeskvulp i omsætningsudviklingen udspringer af virusudbruddet, der bredte sig med hastige skridt verden over i løbet af foråret.

I forbindelse med halvårsregnskabet i august fortalte Novo, at patienter og distributører havde opbygget lagre i første kvartal, hvilket løftede salget i perioden med ekstra 2 mia. kr.

I andet kvartal nedbragte patienter og distributører så de lagre igen med omkring 500 mio. kr., og Novo forudså desuden yderligere negative lagereffekter i andet halvår, hvilket var indregnet i den nu tidligere 2020-prognose.

Topchef Lars Fruergaard Jørgensen fortæller fredag, at han er tilfreds med den underliggende udvikling, som Novo Nordisk har oplevet i løbet af året.

Salgsvæksten har især været drevet af et solidt momentum i GLP 1-forretningen, der ser ud til at fortsætte.

"Vi ser en fortsat stærk volumenudvikling i både Europa og USA, og vi er tilfredse med vores GLP 1-udvikling," siger den adm. direktør på telekonferencen.

Han vil dog ikke gå i yderligere detaljer, før Novo Nordisk præsenterer sit fulde regnskab for tredje kvartal af 2020 den 30. oktober.

Allerede nu står det dog klart, at den underliggende efterspørgsel i markedet har været tilfredsstillende, og at covid-19-pandemien har tynget Novo Nordisk i mindre grad end tidligere forventet.

Det er også særligt sidstnævnte, der er årsagen til, at den danske medicinalgigant har skruet op for forventningerne til hele året.

Analytiker om Novo Nordisk: "Opjustering er nok ikke verdens største overraskelse"

 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs