Watch Medier

Jysk firma får godkendt spyttest til coronapas

Et østjysk firma har netop fået godkendt, at et negativ svar på deres spyttest kan bruges i coronapasset. Det kan måske nedbringe de lange køer i øjeblikket til testcentre med kviktest rundt om i landet.

Svarende fra en spyttest er nu godkendt til at kunne bruges i coronapasset og kan formentlig hjælpe med at afkorte de lange køer til coronatest. | Foto: Finn Frandsen

Der er timelange køer rundt om i de østjyske testcentre. Folk står i kø for at få et negativt svar og dermed et gyldigt coronapas, men nu kan det gøres på en meget nemmere måde.

Firmaet Nortech Solutions, som to randrusianere står bag, tilbyder en spyttest til virksomheder, som på et kvarter giver et svar, der ryger ind i deres app og på sundhed.dk.

Og så har du dit coronapas.

"Det betyder rigtig meget for os, at det nu kan bruges i dit coronapas. Det er det helt store spørgsmål for alle og vil løse udfordringen med at få testet medarbejdere," siger direktør i Nortech Solutions, Jeppe Mølvadgaard.

Spyttesten har været på markedet i omkring en måned, hvor virksomhederne har brugt den som en måde at sikre sig smittefrie medarbejdere.

Men de har også efterspurgt, at testsvarene kunne bruges i coronapasset.

"Vores test har været populær, men vi har været ærlige omkring, at vi er på vej med den her mulighed, som vil give andre dimensioner. Så derfor har flere ventet med at købe," forklarer Jeppe Mølvadgaard.

"Nu forventer vi et stort ryk. Vi får helt sikkert travlt," fortsætter han.

Spyttesten er simpel at bruge, og så snart medarbejderne er registrerede med navn, personnummer og telefonnummer, ryger svaret over på sundhed.dk.

Og så koster testene de kun 35 kr. pr. styk, hvilket er væsentligt billigere end andre tilbud på markedet.

Kan ses på sundhed.dk efter 15 minutter

Ordningen kræver en repræsentant hos virksomheden, som skal stå for det administrative, og som forinden har gennemgået en kort uddannelsesvideo fra en læge.

"Det offentlige bruger rigtig mange penge på at stille testkapacitet til rådighed, men det er min fornemmelse, at det private erhvervsliv er klar til at bidrage til omkostningerne," siger direktøren.

Han og partneren Mads Iversen har arbejdet på at få bekræftet, at deres testsvar går videre til sundhed.dk. Den har de nu fået fra Statens Serum Institut.

"I får hermed en bekræftelse på, at covid-19-test foretaget hos Nortech Solutions til produktionsmiljøet går videre til sundhed.dk," lyder det i et skriftligt svar fra Statens Serum Institut til firmaet.

"Når I har afleveret filen på serveren, så går der forventeligt 5-10 min. - maks. 15 min, før svaret kan ses på sundhed.dk. Det er afhængigt af, hvor ofte I indberetter jeres prøvesvar," lyder det videre.

Visningen gælder for både antigen-test og PCR-test.

Det har tidligere været uklart, om svar på spyttest - ligesom test i svælget eller næsesvælget - også kan bruges som gyldigt coronapas. Men det bekræfter Sundhedsministeriet nu over for TV2 Østjylland, at de kan.

"Den negative test kan være gennemført som enten antigen- eller PCR-test, og der stilles ikke krav om, at testen skal være foretaget fra svælget eller næsesvælget. Det betyder, at negative svar på spyttest også tæller som gyldigt coronapas," lyder det i et mailsvar.

Der, hvor der er krav om coronapas, skal man vise dokumentation for enten gennemført vaccinationsforløb, negativ test eller tidligere smitte.

"Sundhedsministeriet tilpasser løbende kommunikationen om coronapasset på coronasmitte.dk og vil overveje at præcisere, at negative svar på spyttest også tæller som gyldigt coronapas," lyder det videre fra ministeriet.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs