Watch Medier

DI: Mindre virksomheder hårdest ramt af chipmangel

Små virksomheder presses blandt andet af de store virksomheder, som har lagt store ordrer på chips ind. Det sender de små bag i køen og giver dem store udfordringer, lyder det fra DI.

Arkivfoto. | Foto: Ng Han Guan/AP/Ritzau Scanpix

Den globale mangel på mikrochips giver udfordringer til næsten alle typer af virksomheder, men det er de mindre virksomheder, der er størst udfordret. Det fortæller, Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industri (DI).

"Det er særligt de små virksomheder, der står sidst i køen til at få de komponenter, der måtte være," siger han og understreger, at produktionsvirksomheder af enhver type er påvirket, eftersom chips indgår i alt.

"Mange virksomheder bliver bremset af, at en maskine pludselig bryder sammen, eller de skal bruge en ny for at opretholde produktionen. Den kan de så ikke få, fordi leverandøren af den mangler en komponent til, at den kan komme i drift."

Gennem 2100 medlemsvirksomheder, der udgør DI's Virksomhedspanel, som tager temperaturen på danske virksomheders økonomiske vilkår og forventninger til nærmeste fremtid, har DI spurgt, hvorvidt virksomhederne oplever mangel på komponenter. I juni sagde 65 pct. ja til dette, mens det tal i september lød på 75 pct.

"Problemet et akut for virksomhederne," siger Peter Bay Kirkegaard.

De store har hamstret

Ifølge ham er produktionen af mikrochips på sit højeste niveau i halvandet år, men producenterne kæmper alligevel med at følge med den tårnhøje efterspørgsel, hvilket skaber en ubalance blandt importørerne.

"Der er flere af de større virksomheder, der har lagt nogle store ordrer ind. De har med andre ord hamstret på forhånd. Det efterlader særligt mindre producenter i venteposition, fordi de må affinde sig med resterne af, hvad der måtte være tilbage."

Seniorchefkonsulenten peger på, at det især er virksomheder, der kun producerer ét produkt, der er hårdest ramt, da hele forretningen afhænger af de avancerede komponenter.

"Modsat er andre virksomheder med en bredere produktportefølje bedre stillet i forhold til at hive en indtjening hjem, selvom de også kan være ramt," lyder det fra Peter Bay Kirkegaard.

Han vurderer, at vi skal ind i slutningen af næste år, før situationen er helt normaliseret.

Ingen udsigt til chipregn foreløbig

It-leverandør om chipkrisen: Vi står i en nødsituation 

Mere fra Watch Medier

Udbyttefest hos Topdanmark efter rekordoverskud

Sidste år havde forsikringsselskabet Topdanmark et overskud på 2,1 mia. kr. efter skat, hvilket er det hidtil højeste. Til aktionærerne udbetales et udbytte svarende til 145 pct. af overskuddet.

Nasdaq fik rekordår i Europa i 2021

Antallet af børsnoteringer på Nasdaq i København var det største siden 2007, og i Stockholm så man det højeste niveau af børsnoteringer nogen sinde. Nasdaq havde også stigende handelsvolumen i 2021.

Konkurrents kvaler sender Vestas-aktien i stiv modvind

Aktien i vindmølleproducenten Vestas placerer sig fredag nederst i C25-indekset med et fald på ca. 7 pct. Kursfaldet er udløst af dårligt nyt fra konkurrenten Siemens Gamesa, der melder om forsyningsproblemer og lavere resultatforventinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs