Watch Medier

OECD i voldsom nedjustering af global vækstprognose

Den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, hugger et stort stykke af sine vækstforventninger. Verdensøkonomien forventes nu kun at vokse med 3 pct. i år og 2,25 pct. næste år, og tallene kan godt blive lavere, anføres det. Tidligere var forventningerne oppe på 4,5 og 3,2 pct.

OECD's økonomiske prognose er nu langt mere pessimistisk. | Foto: OECD/PR

Ruslands krig i Ukraine og de afledte effekter på energi- og fødevarepriser har fået den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, til at skrue forventningerne til væksten i verdensøkonomien i 2022 og 2023 kraftigt ned.

Det fremgår af organisationens prognose for verdensøkonomien i 2023, der er udgivet mandag.

OECD forventer nu en vækst i verdensøkonomien på 3 pct. i 2022 aftagende til 2,25 pct. til 2023. Tilbage i november, altså før krigen i Ukraine, forventede OECD en vækst i verdensøkonomien på 4,5 pct. i 2022 og 3,2 pct. i 2023.

Produktionstabet, der ventes at løbe op i 21.500 mia. kr., svarer til hele den årlige økonomisk aktivitet i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Det vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.

”Det er en meget voldsom prognosenedjustering, der viser, at de afledte effekter af krigen i Ukraine har ramt verdensøkonomien hårdt. Krigen har presset energi- og fødevarepriserne betydeligt op og øget det allerede tiltagende globale inflationspres,” skriver han.

OECD fremhæver selv i prognosen, at den er behæftet med risiko i nedadgående retning.

En mere alvorlig mangel på brændstof, herunder særligt gas, vil potentielt kunne reducere væksten i Europa med yderligere 1,25 pct.point i 2023 og hæve den europæiske inflation med over 1,50 pct.point, fremgår det af prognosen.

Dansk økonomi rammes

Udviklingen i verdensøkonomien har meget at skulle have sagt i forhold til den danske økonomi, da den er lille og dermed afhængig.

”Vi skal derfor også berede os på en periode herhjemme med negativ økonomisk vækst. Forhåbentlig bliver der tale om en kort periode, men en mere dyb og langvarig nedgangsperiode kan desværre ikke afvises på nuværende tidspunkt,” skriver han.

Ifølge Tore Stramer eksporterer danske virksomheder hvert år for mere end 1.500 mia. kr. og ca. 900.000 danske job er enten direkte eller indirekte knyttet til eksporten.

Mere fra Watch Medier

Det nye Nordea Pension skal fylde mere i landskabet end Topdanmark Liv

Med Nordeas kræfter inden for distribution skal det tidligere Topdanmark Liv - nu Nordea Pension - blive en større spiller på pensionsmarkedet, siger privatdirektør Mads Skovlund fra Nordea efter overtagelsen. Nordeas privatkunder kan give selskabet mange nye kunder, vurderer aktuar.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs