Watch Medier

KOPI Professor opfordrer til større fokus på it hos bankledelser

At de præciserede krav til bankchefer – fit & proper-reglerne – ikke lægger mere vægt på it, falder ikke i god jord hos it-professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School.

Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Han starter med at etablere præmissen:

"Jeg tror, der er mange finansvirksomheder, der føler sig plaget af it, for i dag er en bank ikke så meget en bank, som en softwarevirksomhed."

Jan Damsgaard, professor på CBS, er klar i mælet, når det gælder hans syn på banksektoren – og hvordan branchen burde se på sig selv.

Derfor undrer det ham også meget, at der i Finanstilsynets nye præciseringer til fit & proper-reglerne - som afgør, hvem der kan blive bankchef - ikke er lagt mere vægt på it-kompetencer.

"Det (it-kundskaber red.) er en nødvendighed i dag," som han siger.

En tilsvarende melding kommer fra bankdirektør Peter Smith fra Lunar.

Nyslået bank undrer sig over hul i Finanstilsynets chefkrav

Find evnerne ude eller hjemme

Betydningen af it-området har undergået en stor forandring, og Jan Damsgaard håber, at det står lige så klart for bankledelserne, som det gør for professoren selv.

"Rigtig mange af dem, der sidder i direktionerne i dag, behersker sikkert den gamle forretningsmodel, og det var også rigtig fint i mange år, da man kunne bede it-afdelingen om at håndtere it," siger han og fortsætter:

"Dengang handlede det om at digitalisere de eksisterende processer, men it i dag er også et spørgsmål om at kunne være med på helt nye forretningsområder."

Det er ultimativt bankernes bestyrelser, der afgør, hvem der kommer til tops i de danske banker, og derfor har Jan Damsgaard en besked til dem:

"Jeg vil opfordre bestyrelserne til at se på, hvad det er for kompetencer, man skal kunne beherske i ledelsen fremover. Og hvis ikke de kan opnå dem gennem uddannelse, så må de ud og finde dem i markedet."

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs