KOPI Shell vil sælge dansk milliardforretning

Olieselskabet forsøger endnu engang at afhænde sin danske afdeling med raffinaderiet i Fredericia og melder om dialog med flere potentielle købere.
Foto: Sanne Vils Axelsen
Foto: Sanne Vils Axelsen
af LINETTE THØGERSEN

En lang og milliardrig olieforbindelse mellem Shell og Danmark lakker nu mod enden.

Det britisk-hollandske olieselskab blev til i 1907 og har helt tilbage fra 1913 været at finde i Danmark.

Men tirsdag har supermajoren igangsat en salgsproces af sit danske datterselskab og dermed raffinaderiet i Fredericia.

Det bekræfter Dansk Shell i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Selskabet oplyser til EnergiWatch, at der er forhandlinger i gang med flere mulige aftagere.

"Der har vist sig at være en stærk interesse fra potentielle købere, og handlen forventes at ske i form af et salg af alle aktierne i A/S Dansk Shell til en potentiel ny ejer," bemærker Dansk Shell desuden i meddelelsen.

Del af større plan

Desuden oplyser olieselskabet, at frasalget skal ses som led i Shells overordnede strategi om at skille sig af med flere raffinaderier fra sin verdensomspændende portefølje.

De godt 230 medarbejdere, som fortrinsvis arbejder på raffinaderiet i Fredericia, er blevet orienteret om salgsplanerne.

Raffinaderiet i Fredericia er det næststørste i Danmark efter det Equinor-drevne af slagsen i Kalundborg.

Herfra omdanner medarbejderne råolie fra Nordsøen til blandt andet benzin, diesel, jetbrændstof og fyringsolie. I alt står Shell i dag for godt 35 pt. af forbruget af brændstofprodukter i Danmark.

Skete næsten i 2016

Det er ikke første gang, at Shell har prøvet at sælge aktiviteterne i Fredericia.

For fire år siden var en handel stort set faldet på plads med det nystiftede Dansk Olieselskab, som dog endte med at måtte lukke forretningen igen, efter at aftalen med Shell kuldsejlede.

Parterne havde aftalt, at Dansk Olieselskab skulle give omkring 500 mio. kr. for raffinaderiet, og finansieringen var egentlig på plads.

Dog blev overtagelsen gang på gang udskudt, og i begyndelsen af 2018 endte Shell med at afblæse handlen.

En svær tid

Nyheden om de genopblussede frasalgsplaner kommer efter flere udfordrende år for Dansk Shell, der har lidt under et konkurrencepræget marked med faldende oliepriser.

Dansk Shell landede i 2019 indtjening på 149 mio. kr. mod et underskud på 11 mio. kr. i 2018. Omsætningen lød sidste på 13,6 mia. kr.

Men i april meddelte selskabet, at det ville nedlægge 25-26 fuldtidsstillinger for at kunne "stå stærkt til fremtiden". Og i sidste måned sagde Dansk Shells pressechef, Torben Øllegaard Sørensen, til EnergiWatch, at selskabet så ind i lavere forventninger i år på grund af corona- og oliepriskrisen.

"Det er et verdensmarked, vi opererer på, når det kommer til prissætning. Og marginerne på det, vi kan tjene, har i en længere periode ikke været specielt gode. Det mærkede vi meget klart i 2018, men også i 2019," lød det i samme forbindelse fra Torben Øllegaard Sørensen.

Nu bliver det så op til en helt anden aktør at drive raffinaderiet i stedet for Shell, som også har kontor i København med omkring 10 ansatte.

Shell har dog fortsat gang i en anden aktivitet i Danmark. Selskabet indgik tidligere på året aftale med virksomheden Everfuel om at etablere en brintfabrik i Fredericia.

Gradvist farvel

Selskabet, som bærer det fulde navn Royal Dutch Shell, har i det hele taget brugt de seneste år på at afhænde sine danske olieaktiviteter.

Første skridt blev taget i 2016, hvor Shell solgte 362 tankstationer til henholdsvis Cirkle K og DCC. Sidstnævnte driver fortsat en stribe af tankstationerne under Shell-varemærket.

Siden blev upstream-forretningen i Nordsøen solgt fra til norske Noreco i en handel, der gik endeligt igennem i fjor.

Her betalte Noreco 12 mia. kr. for Shells nordsøforretning og en andel på 36,8 % i Dansk Undergrunds Consortium (DUC). Kun operatør og ejer af eneretsbevilllingen, Total, har med sine 43,2 pct. en større andel af forehavendet.

I sit sidste år som producent i dansk sektor betalte Shell 240,6 mio. dollar i skatter til den danske stat, svarende til 1,6 mia. danske kr.

På globalt plan beskæftiger Shell over 90.000 medarbejdere og driver omkring 43.000 tankstationer.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Olien under fornyet pres af coronakrisen 

Maersk Drilling vil opbevare CO2 i undergrunden 

Shell hæver ambitionerne om at mindske sit klimaaftryk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også