KOPI Brug af ny teknologi kan få "enorm betydning" for den danske byggebranche

Industriens Fond, Realdania og Molio vil med ny undersøgelse finde ud af, hvordan ny teknologi – den såkaldte contech – kan booste byggebranchens konkurrenceevne og bæredygtighed bedst muligt i en stadig mere digital fremtid.
"Vi ved fra andre brancher, at digitalisering er en forudsætning for at blive mere produktiv," siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond. | Foto: Gregers Tycho/ERH
"Vi ved fra andre brancher, at digitalisering er en forudsætning for at blive mere produktiv," siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond. | Foto: Gregers Tycho/ERH
af LINETTE THØGERSEN

Produktiviteten er lav, og det kniber med digitaliseringen i bygge- og anlægsbranchen. Derfor søsætter Industriens Fond og Realdania nu en undersøgelse af, hvordan man i det danske byggeri kan blive dygtigere til at anvende og udbrede data, algoritmer og teknologi i form af såkaldt contech (construction technology).

Undersøgelsen, der bliver orkestreret af videnscentret inden for byggeriet, Molio, skal involvere virksomheder af alle størrelser inden for byggeriet samt techleverandører. Ifølge de involverede parter kan brugen af contech få "enorm betydning" for konkurrenceevnen såvel som bæredygtigheden i den danske byggebranche, lyder det i en pressemeddelelse.

"Vi ved fra andre brancher, at digitalisering er en forudsætning for at blive mere produktiv og dermed i sidste ende styrke virksomhedernes konkurrenceevne. Derfor har byggebranchen i lang tid haft et ønske om at fremme digitaliseringen, men uden at det er lykkedes nævneværdigt. Det håber vi til gengæld, at vi med dette initiativ vil kunne give et væsentligt bidrag til,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Industriens Fonds formålsparagraf er "at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne", mens Realdania er en forening med 165.000 medlemmer – alle med fast ejendom – der har som mål "at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø". Forundersøgelsen forventes færdiggjort medio september.

"Vi tror på, at hvis branchen gør det på den rigtige måde, så kan digitalisering og øget brug af teknologi bidrage til en mere effektiv byggeproces f.eks. ved at styrke samarbejdet mellem byggeriets parter og reducere materialespild", siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, og fortsætter:

"I det hele taget kan digitalisering og ny teknologi også blive en vigtig løftestang for at opnå et mere bæredygtigt byggeri og skabe mere værdi for bygherrer og brugere".

Realdania står desuden bag en bevilling på 15 mio. kr. til samarbejdsprogrammet Tech Match, hvor fem danske virksomheder – små og mellemstore – og fem internationale startups over de kommende 2-3 år skal teste og udvikle nye tekniske løsninger til byggebranchen. Håbet er, at man samtidig kan lokke internationale talenter til landet.

Realdania er nået til bunds i sag om millionsvindel: "En meget, meget udspekuleret sag" 

Fejl og mangler koster byggebranchen milliarder

En ny digital superlim skal binde byggeriets mange faggrupper tættere sammen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også