KOPI Shoppingcentre slås med corona-smerter: "Der kommer til at lukke nogle butikker"

Butikkernes evne til at grave sig ud af coronakrisen får stor betydning for tabene i shoppingcentrene, der p.t. har et trecifret millionbeløb ude at svømme. Det er klart, at der er nogle butikker, der knækker som følge af coronakrisen, siger Jesper Faurholdt, adm. direktør i Danske Shoppingcentre.
Frederiksberg Centret er et af 17 centre, som Danske Shoppingcentre er ejer af. | Foto: PR / Danske Shoppingcentre
Frederiksberg Centret er et af 17 centre, som Danske Shoppingcentre er ejer af. | Foto: PR / Danske Shoppingcentre
AF NICOLAI RAASTRUP

Landets største shoppingcenter-ejere håber på markant bedre formkurve i landets butikker de kommende måneder, så store underskud på husleje-kontoen kan bringes ud af verden. De tvangslukkede shoppingcentre har været nødt til at give butikkerne udsættelse på huslejebetalinger for et trecifret millionbeløb, men trods udsigten til, at en del butikker vil kollapse, håber centrene stadig at få store dele af restancerne hentet hjem.

"Det er en lejehenstand, ikke en lejerabat. Så vi går ud fra, at den leje, vi har givet henstand på, bliver tilbagebetalt af vores lejere på et senere tidspunkt," siger Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, der er en af landets største ejere af shoppingcentre.

En analyse fra Ejendomdanmark, der er brancheorganisation for udlejere, anslår, at branchen p.t. mangler huslejebetalinger for 7,6 mia. kr. fra erhvervslivet. Heraf mangler der 3,5 mia. kr. fra butikkerne, der er blandt de hårdest ramte af coronakrisen.

Dades mangler pt. omkring 60 mio. kr. i husleje fra butikker i selskabets 13 centre over hele landet.

"Det har virkelig været en situation, hvor vi har stået skulder med skulder, lejer og udlejer som partnere. Vi er blevet ramt kollektivt. Og derfor har der også været en fælles interesse i at håndtere dette bedst muligt. Det har vi gjort ved at give lejehenstand til vores lejere," siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

Landets største storcenter-ejer, Danske Shoppingcentre, mangler betaling af husleje på over 100 mio. kr. Adm. direktør Jesper Faurholdt erkender, at udsigterne for nogle af butikkerne er meget svære.

"Der kommer til at lukke nogle butikker, men hvor mange, der bliver rekonstrueret og åbner, er lidt svært at sige. Men vi har modtaget en række opsigelser. Vi arbejder på, om vi kan hjælpe til at holde dem i gang. Vi kommer til at se ind i en let stigende tomgang (ledige lokaler, red.). Det er klart, at der er nogle, der er knækket på dette," siger Jesper Faurholdt.

Ifølge Ejendomdanmark er det foreløbig i vid udstrækning ejendomsejerne, der har måttet sluge omkostningerne ved at mangle huslejebetalingerne.

"I første omgang er det ejendomsbranchen der har holdt hånden under butikkerne og dem, der i øvrigt ikke har kunnet betale deres husleje. Det er 7,6 mia. kr., som ikke er kommet i kassen. Det kræver en voldsom likviditet. Hvis ikke de penge kommer i kassen, vil vi se en masse butikker, der går ned, men ultimativt vil man også se konsekvenserne i selve ejendomsbranchen," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark.

Både Danske Shoppingcentre og Dades har kunnet håndtere de manglende betalinger uden at skulle bede om henstand hos deres egne kreditorer, oplyser topcheferne.

"Vi har heldigvis haft likviditet til at kunne overholde de forpligtelser, vi har den anden vej. Men det er en kædereaktion. Alle udlejere er dybt afhængige af at få de huslejer indbetalt af lejere, til brug for de omkostninger, udlejerne har," siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

"For vores vedkommende har vi heldigvis likviditet til, at vi kan klare det. Men jeg vil ikke udelukke, at andre i markedet bliver ramt af, at deres lejere ikke har betalt husleje," siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

Ejendomsejere har 7,6 mia. kr. i klemme hos kriseramte virksomheder

Shoppingcentre mangler formuer fra underdrejede butikker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også