Usædvanligt COP27-udkast forbigår klimamødets varme kartoffel

Klimarådgiver fra ngo kalder første aftaleudkast fra klimatopmødet COP27 for ”helt usædvanligt” og ”ufuldstændigt”.
Aktivister ved COP27 kræver, at de rige lande skal betale klimakompensation til de fattige lande. En fond for klimakompensation nævnes imidlertid ikke i første aftaleudkast ved klimamødet. | Foto: MOHAMMED ABED/AFP / AFP
Aktivister ved COP27 kræver, at de rige lande skal betale klimakompensation til de fattige lande. En fond for klimakompensation nævnes imidlertid ikke i første aftaleudkast ved klimamødet. | Foto: MOHAMMED ABED/AFP / AFP
AF RITZAU

Det egyptiske formandskab for klimatopmødet COP27 er torsdag kommet med sit første udkast til en aftale ved mødet, som officielt skal slutte fredag.

I udkastet er der ikke lagt op til, at der kommer en fond for klimakompensation fra rige lande til fattige lande.

Det er et nøglekrav fra de fattige lande ved COP27 og ses som et af de store politiske slagsmål.

De mener, at rige lande bør kompensere de fattige lande for de klimakatastrofer, som stadig oftere indtræffer i de fattige lande.

Begrundelsen er, at særligt de rige nationer står for CO2-udledningerne, som medvirker til katastroferne.

Foreløbig tyder det dog på, at de fattigere lande igen må gå forgæves efter en mekanisme for klimakompensation.

Det bliver i udkastet fremhævet som positivt, at klimakompensation for første gang ved et FN-klimatopmøde officielt har været på dagsordenen. Men ikke mere end det.

Klimakompensation er fortsat på bordet

Selv om en fond for klimakompensation ikke er med i udkastet, kan det stadig nå at blive en del af aftalen, siger John Nordbo, der er klimarådgiver i ngo’en Care Danmark og mangeårig deltager ved klimatopmødet.

”Det betyder ikke, at forslaget er taget af bordet. Det betyder, at det foregår i et særskilt forhandlingsspor, hvor ulandene og de små østater presser meget på for den beslutning,” siger han.

Da der kun er tale om et udkast, kan meget dog stadig nå at ændre sig. Dokumentet kaldes et ”non-papir”, hvilket indikerer, at det er langt fra den endelige version.

John Nordbo kalder det 20 sider lange udkast for ”helt usædvanligt” og ”ufuldstændigt”.

Han har svært ved at forstå, hvad formandskabet forsøger at opnå med udkastet i den form så kort tid før klimamødets afslutning.

”Jeg synes, det er mærkeligt, at vi får en liste over alle mulige ting, hvor vi godt ved, at der er meget, meget langt fra enighed. Vi må forudse, at det bliver lidt kaotisk, for der vil være stor ivrighed efter at få streget en del i det her papir. Der er nogle lande, der vil sige, at det slet ikke giver basis for videre forhandlinger, fordi der står så meget i det, som de ikke kan acceptere,” siger han.

Han forventer, at klimamødet - som sådanne har for vane - går over deadline og altså ikke slutter til tiden fredag.

Brasiliens Lula vil holde FN’s klimatopmøde i Amazonas i 2025

Aktivister og fattige lande ved COP27 kræver klimaretfærdighed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også