Watch Medier

EU og USA overvejer klimatold på kinesisk stål og aluminium

Hvis EU og USA bliver enige om klimatold på stål og aluminium fra Kina, vil det være en helt ny tilgang, da straftold normalt kun anvendes i forbindelse med handelsstridigheder og ikke for at fremme klimaagendaen.

Foto: Joachim Ladefoged

EU og USA er i indledende overvejelser om at indføre en klimastraftold på stål og på aluminium fra Kina.

Det erfarer Bloomberg News fra unavngivne kilder.

Hvis de to parter bliver enige om det, vil det være en helt ny tilgang, da straftold, eller tariffer, normalt kun anvendes i forbindelse med handelsstridigheder og ikke for at fremme klimaagendaen.

Ideen kommer fra den amerikanske administration under præsident Joe Biden, og den er fortsat i en indledende fase af diskussioner, og der foreligger ikke noget officielt forslag. En egentlig vedtagelse, hvis der skulle opstå enighed, vil formentlig heller ikke kunne ske før en gang i slutningen af 2023.

Tiltaget vil formentlig blive bredere og sigte mod flere større CO2-udledende lande, men det er hovedsageligt rettet mod Kina, der er den største udleder i verden, og som også er den største globale producent af både stål og aluminium.

Meldingen kommer, efter at EU og USA under præsident Biden er begyndt at genopbygge tilliden til hinanden i handelsspørgsmål, i kølvandet af at den foregående amerikanske præsident, Donald Trump, under sin embedsperiode indledte en handelskrig, ikke kun med Kina, men også med EU, med Canada og med Mexico.

Nyheden kommer dog også samtidig med, at der er opstået nye sprækker, fordi den nyligt vedtagne amerikanske Inflation Reduction Act, som afsætter flere hundrede milliarder af dollar til investeringer i den grønne omstilling, af EU opfattes om protektionistisk over for amerikanske virksomheder.

Mere fra Watch Medier

Udfordringerne tyngede Vestas i 2022

Den danske mølleproducent Vestas oplevede tilbagegang i salget i 2022 og forventer et lavere aktivitetsniveau i 2023, fremgår det af foreløbige regnskabstal. 

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs