Metan-reducerende forskning rykker ud på dansk gård: Køer overvåges i døgndrift

Målet med forskningen er at finde generne i de køer, der udleder mindst metan per liter mælk. Aarhus Universitet står bag forsøgene.
Claus Fengers cirka 500 køer skal overvåges og måles for at kortlægge de køer, der udleder mindst metan per liter mælk.
Claus Fengers cirka 500 køer skal overvåges og måles for at kortlægge de køer, der udleder mindst metan per liter mælk.

Den danske landmand Claus Fenger skal have sine køer overvåget i døgndrift som led i et forskningsprojekt.

Vejlskovgaard i Odder bliver den første ud af to privatejede gårde, hvor køerne skal overvåges og måles for at finde frem til de bedste gener, fremgår det af en pressemeddelelse fra Arla.

De cirka 500 køer i stalden får målt deres metanudledning og deres individuelle foderindtag, med det formål at finde generne i de køer, der udleder mindst metan per liter mælk. Forskerne forventer at stå klar med resultater allerede om få år.

Trine Villumsen, der er Seniorrådgiver på Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved AU, mener, det er et vigtigt område at se på i forhold til klimadagsordenen. 

”Vi får aldrig en ko, der ikke udleder metan. Men den fremtidige model vil sørge for, at der tages hensyn til klimaet, når landmanden skal beslutte hvilke køer, der skal avles videre på. For med modellen bliver det muligt for os at udvælge køerne ud fra, hvem der er mest sunde, og hvem der udleder mindst metan,” udtaler hun.

Klimaafgift bliver en realitet: Ny regering vil øge tempoet for landbrugets omstilling

Målingen foregår ved at en slange bag fodertruget måler, hvor meget metan der er i luften, når de hvide holsteinkøer går til malkerobotten. Samtidig sørger 3D-kameraer i loftet over foderbordet for at holde øje med, hvor meget foder den enkelte ko får indenbords i løbet af dagen – og hvornår.

I følge en af projektets andre forskere Jan Lassen, er det køernes metanudledning og deres foderindtag, der kan bane vejen for et større gennembrud med at nedbringe køernes mængde af metan. 

”Al den unikke data gør, at vi kan sammenligne køerne og samtidig ved hjælp af en DNA-prøve få et tidligt fingerpeg om hver enkelt nyfødt kalvs fremtidige bæredygtighed. Det vil få en betydelig effekt for hele erhvervets metanudledning, og jeg tør godt sige, at vi er meget tæt på mål,” udtaler Jan Lassen, der er Adjungeret Lektor ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved AU og Senior Project Manager ved VikingGenetics.

Den anden privatejede gård, hvor et lignende forskningssetup med både metanmåling og individuel foderoptagelse er sat op, er Arla-gården Ulvsbjerggård i Middelfart.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også