Lovende midtvejsresultater fra CO2-lagringsprojekt i Haraldfeltet

De første resultater for Projekt Bifrost i det udtømte danske olie- og gasfelt Harald tegner lovende, og projektpartnerne Total Energies, Nordsøfonden, Noreco, Ørsted og DTU har store forventninger.
Foto: Energistyrelsen
Foto: Energistyrelsen

Hvis resultaterne holder, har Danmark store muligheder for at blive europæisk hub for CO2-lagring.

Sådan lyder de forventningsfulde ord for partnerne bag Projekt Bifrost, der i øjeblikket er ved at undersøge mulighederne for storskala transport og lagring af CO2 i det udtømte olie- og gasfelt Harald i Nordsøen. Partnerne Nordsøfonden, Noreco, Total Energies, Ørsted og DTU.

Studiefasen er nu halvvejs overstået, og den første del af undersøgelserne har vist, at forholdene i de udtjente reservoirer i Harald-feltet er ret gunstige til at lagre CO2.

Desuden bekræfter de foreløbige studier, at lerlagene over sandstensreservoiret holder CO2en tilbage, og at de tidligere borede brønde er tætte og derfor er med til at sikre, at CO2en ikke slipper ud i atmosfæren.

Det bekræfter operatøren Total Energies i en meddelelse.

”Disse tidlige studier af CO2-lagring i både sandstensreserver og kalkstenreserver er særdeles lovende og viser, at vi er på rette vej med Projekt Bifrost,” siger Morten W. Jeppesen, centerdirektør hos DTU Offshore, i meddelelsen.

”Eftersom de fleste af fremtidens tomme olie-og gasfelter i Danmark er kalkstenbaserede, kan dette være første åbning mod at lagre CO2 i andre dele af Nordsøen - og det kan potentielt være en gamechanger,” fortsætter han.

Ud over selve lagringsdelen ser Total Energies i øjeblikket på forskellige muligheder for sikker transport af CO2 til Harald-feltet. Her har den eksisterende rørledningsinfrastruktur vist sig at være stabil og sikker til formålet, mens selskabet også har kig på at bruge en flydende enhed til midlertidig lagring og forberedelse af CO2’en inden injektion. 

Projektets studiefase løber over to år. Over perioden skal en række arbejdsprogrammer kortlægge og undersøge forholdene for CO2-fangst og -lagring i Danmark.

Projekt Bifrost - der betyder regnbue i nordisk mytologi - er et samarbejde mellem Danske Undergrunds Konsortium (DUC) bestående af Nordsøfonden, Noreco og Total Energies, ligesom Ørsted og DTU også er en del af projektet.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også