Professor udfordrer Novo-formands ønske om dansk atomkraft

Professor i energiplanlægning tvivler på, at atomkraft kan blive et dansk trumfkort i den grønne omstilling, som Novo-formand tidligere har åbnet op for. Det er for dyrt og for langsomt, lyder vurderingen.
Foto: Kim Frost
Foto: Kim Frost

Lars Rebien, der er formand for en af Danmarks største pengetanke Novo Nordisk Fonden, åbnede i den forgangne uge op for, at atomkraft kan gå ind og gøre en forskel på den danske indsats på klimaområdet.

Nu bliver han udfordret af Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Til Berlingske udtaler professoren, at teknologien både er for dyr og for langsom at opføre.

”Det, Lars Rebien foreslår, er at skabe et dansk eventyr på de her teknologier, som det endnu ikke er lykkedes nogle andre lande at få succes med – selvom de har satset entydigt på atomkraft siden 70erne. Det er selvfølgelig helt legitimt at mene, at det kan lade sig gøre. Men når man ser på den internationale litteratur, er der ikke noget, der tyder på, at vi kan komme ned i pris på de her anlæg, selvom der er blevet forsket i teknologien i mange år,” siger Brian Vad Mathiesen til mediet.

Sammen med 15 andre forskere fra fem universiteter er professoren medforfatter til rapporten ”Fakta om Atomkraft i Danmark, hvor gruppen af eksperter er kommet frem til, at atomkraft er dobbelt så dyrt som sol og vind, mens det også tager længere tid at opføre.

Lars Rebien er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også