Merck i Danmark vil gøre fertilitetsbehandling grønnere

Med nye tiltag vil Merck i Danmark skabe rammerne for en grønnere og mere bæredygtig tilgang til fertilitetsbehandling.
David Mouyal, direktør for Merck Danmarks fertilitetsforretning, | Foto: Privatfoto
David Mouyal, direktør for Merck Danmarks fertilitetsforretning, | Foto: Privatfoto

Medicinalselskabet Merck satser stort på sin fertilitetsforretning og har af samme grund en betydelig produktion af fertilitetspenne, som hidtil typisk er blevet kasseret efter brug og forbrændt ligesom andet affald.

Men det er spild af ressourcer, når injektionspenne bliver kasseret som almindeligt medicinaffald, ligesom det belaster klimaet at brænde det af.

Også af den grund har Merck i Danmark lanceret en række bæredygtige initiativer, som skal skabe rammerne for en grønnere og mere bæredygtig tilgang til fertilitetsbehandling.

”Merck har været historisk forankret inden for fertilitet i mere end 60 år og hjulpet mere end fem millioner babyer til verden. Vi er således en af verdens førende virksomheder inden for fertilitet, og derfor vil vi gerne gå forrest og tage ansvar for at gøre fertilitetsbehandlingen mere grøn,” siger David Mouyal, direktør for Merck Danmarks fertilitetsforretning, til MedWatch.

Danmark er på mange måder foregangsland, når det kommer til bæredygtighed, og derfor er Merck Danmark også blevet pilotland for Mercks globle, bæredygtige initiativer, herunder Green Fertility, lyder det videre.

”Bæredygtighed er i stigende grad vigtig for alle dele af vores samfund. Derfor er det afgørende, at vi alle – både som individer, men også som virksomheder – bidrager til og tager ansvar for en bæredygtig fremtid – jo før, jo bedre,” siger David Mouyal. 

Fire konkrete tiltag

Under navnet ”Green Fertility – på vej mod en ansvarlig fremtid for den næste generation” vil Merck komme med en række løsningsforslag til, hvordan lægemiddelindustrien bedst muligt kan imødekomme det stigende behov for bæredygtige løsninger inden for fertilitetsbehandling. 

Konkret består Green Fertility af fire indsatsområder, som skal være med til at sikre en mere bæredygtig og cirkulær rejse for Mercks fertilitetsprodukter.

For det første får fertilitetspatienter nu mulighed for at returnere deres brugte penne hos fertilitetsklinikkerne i hele landet til genanvendelse. Pennene får således ’nyt liv’, og fra februar 2023 bliver Merck den første virksomhed i verden til at give fertilitetspatienter muligheden for at returnere deres brugte penne til genanvendelse. Glas, metal og plast sorteres således fra pennene og genanvendes.

”Det skal ikke være besværligt for den enkelte at gøre en forskel. Derfor er vores mål at gøre genanvendelse så nemt som muligt for patienterne, der allerede gennemgår et følsomt og krævende forløb,” forklarer David Mouyal. 

I februar sidste år indledte Merck Danmark et samarbejde med Novo Nordisk om indsamling og genanvendelse af injektionspenne. 

For det andet skal Green Fertility føre til udvikling af ny, mindre indpakning uden plast og i gennemanvendelig pap, der skal give færre materialer at producere og transportere og dermed mindske Mercks CO2-udledning. Emballagen er genanvendelig, plastfri og 40 pct. mindre, fortæller David Mouyal. 

Hertil kommer, for det tredje, at transporten skal gøres så skånsom for klimaet og miljøet som muligt, hvorfor Merck arbejder på at implementere grønnere transportmuligheder af selskabets fertilitetspenne. 

”Med en mindre indpakning bruger vi færre materialer og eliminerer 180 tons plastikaffald om året. På samme tid er vi langt mere effektive i opbevaringen og transporten af pennene, hvilket minimerer vores aftryk endnu mere. Samlet set nedsætter vi udledningen af CO2 for vores penne med 33 pct. Det er en god start,” vurderer David Mouyal.

Endelig skal der med Green Fertility udvikles en livscyklusvurdering, der skal give overblikket over CO2-aftrykket for Mercks fertilitetspenne.

Afviser greenwashing

Målet med Green Fertility er at implementere bæredygtighed i alle stadier af fertilitetsbehandlingen, så både producenter, fertilitetskliniker, apoteker, kvinder og par i fertilitetsbehandling bidrager til at sikre en bæredygtig fremtid for kommende generationer. 

”Vi håber, at vi med tiden kan genanvende 40 pct. af Mercks fertilitetspenne. Vi har en stor tiltro til, at både patienter og klinikker vil bidrage hertil,” siger David Mouyal om succeskriteriet for Green Fertility-initiativet.

Green Fertility kommer i kølvandet på en bæredygtighedsstrategi med 29 konkrete initiativer, som Mercks datterselskab i Danmark lancerede i august 2020.

Selskabet markerer sig således en hel del inden for klima og bæredygtighed, men Merck er ikke desto mindre en kæmpe global koncern med flere end 58.000 medarbejdere i 66 lande, der alt andet lige sætter et stort klimaaftryk.

Er jeres offensive udmeldinger om først det ene, så det andet initiativ ikke blot en omgang greenwashing, der skal dække over selskabets generelle belastning af klimaet?

”Vi siger meget klart og tydeligt, at ’Green Fertility – på vej mod en ansvarlig fremtid for den næste generation’ er en ambition og et mål om at gøre værdikæden for vores fertilitetsprodukter grønnere og mere bæredygtig, end den er i dag,” siger David Mouyal.

For at imødekomme denne ambition og dette mål er Merck som det ene af de fire indsatsområder allerede i gang med at udarbejde en livscyklusvurdering, der skal give overblikket over CO2-aftrykket for selskabets fertilitetspenne, lyder det videre.

Man ønsker at være gennemsigtige om behandlingernes aftryk og vise, at Mercks bæredygtige tiltag gør en forskel. 

”Vi kommer til at give et indblik i fodaftrykket på vores fertilitetspenne, og i 2023 offentliggør vi en livscyklusvurdering, der udregner hver fertilitetspens CO2-udledning fra start til slut. Vurderingen skal opdateres løbende, så vi fremover kan dokumentere vores fremskridt,” siger David Mouyal. 

”Det vil gøre, at vi fremover kan sætte ind med endnu flere initiativer, hvor det giver mest mening i en bæredygtig kontekst samt dokumentere effekten heraf,” uddyber han.

Merck i Danmark holder til i Søborg ved København og har her omkring 20 ansatte. Moderselskabet Merck KGaA omsatte i 2021 for 19,7 mia. euro, ca. 147 mia. kr. 

Hvor mange penge selskabet har afsat til at få sine nye Green Fertility-initiativer vel ud over rampen, ønsker David Mouyal ikke at oplyse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også