Affaldsforening: Lad affaldet blive i haven for at sinke CO2-udledning

Det er langt bedre for både biodiversitet og klima, hvis haveaffaldet får lov til at blive liggende i haverne, mener Dansk Affaldsforening. 
Det er ikke ligegyldigt for biodiversiteten, hvordan haveaffaldet behandles. | Foto: Thea Grav Rosenberg
Det er ikke ligegyldigt for biodiversiteten, hvordan haveaffaldet behandles. | Foto: Thea Grav Rosenberg

I stedet for at ligge i fast rutefart mellem haven og genbrugspladserne med haveaffald, bør haveejere lade affaldet blive liggende i haven og derved give biodiversiteten en hånd, lyder det til DR fra Dansk Affaldsforening, interesseorganisation for den kommunale affaldssektor. 

”Vi genererer meget haveaffald i Danmark, også mere end vores nabolande gør. Det er nemt og bekvemt at køre det på genbrugspladsen, men hvis vi tænker i biodiversitet, så burde vi lade mere ligge derhjemme,” siger specialkonsulent i foreningen Nana Winkler til DR.

Hun bakkes op af professor i skovøkologi Per Gundersen. Ifølge ham producerer danske haver hvert år en million ton haveaffald, og som CleantechWatch tidligere har skrevet, er det også lig med en masse CO2 til atmosfæren, når det brændes af eller komposteres på genbrugsstationerne. I tilfælde af afbrænding ender CO2’en tilbage i atmosfæren med det samme, mens det tager et halvt år, hvis affaldet komposteres.

Men når affaldet får lov til at blive i haverne i form af kvas, døde stammer eller blade, er det ikke alene mad til nedbrydere som dyr, svampe og bakterier. Det betyder også, at det tager længere tid, før det vender tilbage til atmosfæren som CO2, fordi det tager længere tid at nedbryde i den lokale have. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også