Politisk nøl udskyder dansk CCS-udbud

Politisk uvished om statsligt ejerskab af CO2-lagre får styrelsen til at trykke pause på udbuddet få dage før planlagt begyndelse.
I marts blev den første lagring af CO2 i den danske undergrund fejret. | Foto: Kefm
I marts blev den første lagring af CO2 i den danske undergrund fejret. | Foto: Kefm

Det er oppe i tiden at udskyde energipolitiske udbud i Nordsøen. I sidste uge valgte Norge at forlænge ansøgningsfristerne på sit første havvindudbud, mens udbuddet af den østlige danske energiø i juni blev sat på pause. Nu følges så trop med udsættelse af det 2. danse udbud af havlicenser til lagring af CO2 i Nordsøens undergrund.

Det meddeler Energistyrelsen.

Udbuddet skulle ifølge bekendtgørelsen være påbegyndt tirsdag den 15. august med ansøgningsfrist den 1. oktober. Nu lyder det lidt løseligt, at styrelsen ”forventer, at der fastsættes et nyt tidspunkt for åbningen af udbudsrunden senere i 2023”.

Årsagen til forsinkelsen er politisk. Forud for det første udbud, der blev afholdt for et år siden, blev det besluttet, at staten skal have en ejerandel på 20 pct. af de vindende projekter i samme model, som det kendes for olie- og gaslicenser. 

I sidste års opfølgningsaftale om den danske CCS-strategi hed det at statens ejerskabsandel ”vil være fastsat til 20 pct. i forbindelse med de kommende licenser” i Nordsøen. Imidlertid var aftalekredsen – der spænder fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti – enig om at samles efter det 1. udbud og beslutte, om ejerskabet fremover skal være endnu højere.

Den politiske beslutning er imidlertid endnu ikke truffet, og så kan udbuddet ikke afvikles.

I det første udbud vandt Total Energies samt Ineos/Wintershall Dea med henholdsvis Bifrost og Greensand-projekterne. I sidstnævntes vedkommende var det selskaberne vurdering på tidspunktet, at det ville været muligt at lagre 1,5 mio. tons CO2 om året inden udgangen af 2025. I maj erkendte energiminister Lars Aagaard dog, at det er urealistisk at nå det politiske lagringsmål i 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også