Efter 27 topmøder øjner Dan Jørgensen mulighed for udfasning af olie

COP28 kan blive det klimatopmøde, der vedtager en udfasning af olie og gas, vurderer Dan Jørgensen.
Dan Jørgensen er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. | Foto: Jens Dresling
Dan Jørgensen er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Efter 27 globale klimatopmøder kan det blive i år, at verdenssamfundet vedtager at ud- eller nedfase forbruget af olie og gas.

”Der er en reel chance for, at det bliver i år, at vi får det her gennembrud,” siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Han er i Abu Dhabi til den såkaldte Pre Cop – et forberedende møde før det afgørende klimatopmøde COP28 i december, hvor de sidste kanter ”slibes til”.

Hidtil har det mest progressive resultat på den dagsorden været vedtagelsen af en sætning om, at kulforbruget skal nedfases – uden at nævne verdens forbrug af olie og gas.

Men Dan Jørgensen ser en række storpolitiske skift, der er sket de seneste år, som kan bane vejen for mere ambitiøse klimaaftaler:

Brasilien har fået Lula da Silva som præsident, USA har vedtaget en stor klimapakke, EU har færdiggjort klimaaftalen Fit for 55, og USA’s nye administration under Joe Biden er mere positivt indstillet over for den grønne dagsorden end den tidligere under Donald Trump.

COP28 afholdes i Dubai, en af staterne i De Forenede Arabiske Emirater, der i høj grad har bygget deres rigdom på olieproduktion.

Det kan trods den umiddelbare association åbne nye muligheder, siger Dan Jørgensen.

”Det faktum, at det i år er et olieland, der skal afholde en sådan COP, er i virkeligheden måske en chance, selv om det er kontraintuitivt.”

”Det er nemlig ikke sådan, at vi kan få en aftale om globalt at udfase olie og gas, hvis ikke vi kan få dem, der lever af at sælge olie og gas, med på aftalen.”

Dan Jørgensen mener at iagttage reelle meldinger fra værterne fra Dubai om, at de er indstillet på at vedtage ud- eller nedfasninger af olie- og gasproduktion.

”Jeg har med glæde bidt mærke i, at De Forenede Arabiske Emirater har sagt, at de vil glæde sig over den dag, de sælger den sidste tønde olie.”

Ligeledes har de bakket op om en af de mærkesager, Danmark tager med til klimatopmødet, nemlig at indføre et globalt mål for, hvor meget vedvarende energi der skal opstilles.

Den holdning gælder dog ikke for alle olieproducerende nationer.

”Der er stadig olienationer, der arbejder endog ganske aggressivt imod de målsætninger, vi har fra dansk side. Her er det så op til formandskabet at være den moderator og facilitator, der gør, at vi kan finde hinanden i et kompromis.”

Den forberedende Pre Cop varer mandag og tirsdag, inden den officielle COP skydes i gang den 30. november.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også