Landmænd køber biogasanlæg for næsen af CIP

Salget til den grønne projektudvikler CIP havde ellers været længe undervejs. Men en forkøbsret sikrer, at leverandørforeningen kan købe Maabjerg Biogas af Struer Energi og Vestforsyning.
Jørgen Tørnæs er gift med tidl. Venstreminister Ulla Tørnæs. Arkivfoto. | Foto: Jens Dresling
Jørgen Tørnæs er gift med tidl. Venstreminister Ulla Tørnæs. Arkivfoto. | Foto: Jens Dresling

Leverandørforeningen bag Maabjerg Biogas har besluttet sig for at gøre brug af sin forkøbsret.

Dermed køber de 135 landmænd bag, der bl.a. tæller formand Jørgen Tørnæs, biogasanlægget af Struer Energi og Vestforsyning for næsen af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som ellers havde lagt et bud ind på Maabjerg Biogas. 

”Jeg er særdeles glad for at kunne meddele, at det er lykkedes Maabjerg Biogas Leverandørforening at gøre forkøbsretten gældende på køb af Måbjerg Biogas. I samarbejde med Skovgaard Energy som finansieringspartner er det lykkedes leverandørforeningen at rejse kapitalen til købet af Måbjerg Biogas samt udbygge Leverandørforeningens ejerskab af anlægget betydeligt,” udtaler Jørgen Tørnæs i en pressemeddelelse. 

Leverandørforeningen har til hensigt at udbygge og opgradere biogasanlægget, så gassen kan sendes ud på gasnettet, lyder det i meddelelsen, ligesom man vil sælge certifikater baseret på fortrængning af CO2 fra anlægget. 

”Leverandørforeningen ser frem til at udvikle biogasanlægget, og vi tror grundlæggende på, at landmændene har en stor og betydelig rolle i den grønne omstilling i Danmark,” udtaler Jørgen Tørnæs.

Det skal ske i samarbejde med Skovgaard Energy, der bl.a. arbejder med ammoniakproduktion. 

”Skovgaard Energy har en grundlæggende tro på, at bioenergiprojekter skal forankres lokalt og samtidig være et vigtigt omdrejningspunkt for udviklingen af landbruget og lokalområdet,” udtaler adm. direktør Niels Erik Madsen fra Skovgaard Energy.

Der var, som beskrevet af Dagbladet Holstebro Struer, lagt op til kamp om anlægget, efter CIP tidligere lagde et bud ind. 

CIP var ellers tæt på at gennemføre handlen, som angiveligt ville betyde en trecifret millioninvestering i anlægget, men leverandørforeningen har gjort brug af sin fortrinsret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også