Landbrugsbank hensætter 100 millioner ekstra til tab på klimaafgift

Regeringens planer om en klimaafgift på landbruget og risikoen for afrikansk svinepest får landbrugsbank til at reservere ekstra midler til nedskrivninger.
Jan Ulsø Madsen, adm. bankdirektør i Vestjysk Bank. | Foto: Vestjysk Bank/pr
Jan Ulsø Madsen, adm. bankdirektør i Vestjysk Bank. | Foto: Vestjysk Bank/pr

Risikoen for en klimaafgift på landbruget får nu Vestjysk Bank til at sætte næsten 100 mio. kr. af til mulige nedskrivninger.

Hensættelsen fremgår af det netop offentliggjorte regnskab fra den børsnoterede bank, der er kendt for at have en væsentlig del af sit udlån til landbruget.

”Der er ligeledes fortsat usikkerhed om betydningen af en kommende CO2-afgift for landbruget samt udbredelse af afrikansk svinepest. Banken har i 2023 øget sit ledelsesmæssige skøn i forhold til nedskrivninger med 95 mio. kroner til i alt 475 mio. kroner,” fremgår det af regnskabet. 

Så sent som i november udtalte adm. direktør for Vestjysk Bank sig om udsigten til en klimaafgift. Her lød det, at netop den regerings-bebudede afgift kan holde Jan Ulsø Madsen vågen om natten.

Vestjysk Bank-topchef ser frem til afklaring for landbruget: ”Det kan holde mig lidt vågen om natten”

”Den sorte sky er snakken om en CO2-afgift på landbruget, og det er en afgift, som regeringen vel nærmest har sagt, vil komme. Så selvfølgelig er vi meget spændte på, hvordan den afgift i givet fald vil blive udformet i forhold til den kundeportefølje, vi har,” siger Jan Ulsø Madsen. 

Nedskrivningerne på landbrug er i året faldet fra 655 mio. kr. til nu 538 mio. kr. Nedskrivninger på landbrug fylder nu 40 pct. af de samlede nedskrivninger for banken. Dette tal skal sættes i forhold til, at landbrug nu udgør 10 pct. af bankens samlede udlån

Banken landede ifølge regnskabet et årsresultat før skat på knap 1,4 mia. kr. mod 600 mio. kr. i 2022. Efter skat lød resultat på 1 mia. kr. mod 543 mio. kr. året forinden. Fjerde kvartal bidrog her med 357 mio. kr. mod 256 mio. kr. i samme kvartal året forinden.

Vestjysk Bank passerer 1,3 milliarder efter ”meget tilfredsstillende” slutspurt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også