Green Power Denmark: Vi skal sikre os mod fremtidige strømafbrydelser

Hvis fremtiden ikke skal byde på strømafbrydelser, når vind- og solproduktionen er i bund, skal rammerne på plads, advarer brancheorganisation, som nu lancerer otte anbefalinger.
Viceadm. direktør Jan Hylleberg, Green Power Denmark. | Foto: Green Power Denmark / Pr
Viceadm. direktør Jan Hylleberg, Green Power Denmark. | Foto: Green Power Denmark / Pr

Der vil i fremtiden være tilstrækkeligt med strøm fra sol- og vindenergi suppleret af stærke kabler til udlandet til at dække forbruget – det meste af tiden. 

Men en ny analyse fra brancheorganisationen Green Power Denmark viser, at Danmark kan få udfordringer på kolde og vindstille vinterdage omkring 2030 . Ifølge analysen kan der komme til at mangle 2,6 GW i den time, hvor situationen er mest udfordrende.

”Vores energisystem bliver mere grønt og klimavenligt og meget mere komplekst. Vi er kommet langt i den grønne omstilling, samtidig med at vi har bevaret en tårnhøj forsyningssikkerhed. Men i fremtiden kan der opstå udfordringer, hvis ikke vi indretter os rigtigt,” udtaler viceadm. direktør Jan Hylleberg fra Green Power Denmark i en meddelelse om analysen.

Derfor er der behov for at bringe flere løsninger i spil, der kan skabe balance i elforsyningen. Af samme grund lancerer Green Power Denmark otte anbefalinger.

Brancheorganisationen ønsker at få skabt vilkår, som belønner et fleksibelt forbrug.

Man bør ifølge Green Power Denmark f.eks. indrette bygningerne med intelligent energistyring, så det er muligt at slukke eller skrue ned for forbruget i pressede situationer.

Derudover skal man kunne lagre el, der kan sendes tilbage i nettet, når der er brug for det – det kunne f.eks. være via batterierne på elbiler. 

Og så er der også brug for at forberede en kapacitetsmekanisme, som træder i kraft, når det ikke er muligt at skaffe strøm fra andre kilder.

”Vi har brug for at udvikle en mekanisme, som træder i kraft, når der vitterligt ikke er andet, vi kan trække på. Den skal sikre, at der er nok strøm til rådighed i de få ekstreme tilfælde, hvor vindmøller, solceller og kablerne fra nabolandene ikke kan levere nok, og forbruget samtidig er højt,” siger Jan Hylleberg.

Afgørende at finde det rigtige niveau

Green Power Denmark påpeger, at prisen for at få leveret strøm i de mest udsatte timer formentlig vil blive ganske høj. Det vil få den konsekvens, at almindelige forbrugere vil vente med at tænde opvaskemaskinen eller lade elbilen op, til prisen er faldet igen, mens virksomheder med en værdifuld produktion i mindre grad kan lukke ned.

Men hvis systemet virkelig er presset, vil elselskaberne være nødt til at slukke for strømmen.

”Det er afgørende at finde det rigtige niveau for vores elforsyningssikkerhed. Hvis vi aldrig skal opleve en strømafbrydelse, skal vi have et meget robust system, som kan blive ekstremt dyrt. Omvendt ved vi ikke, hvor det optimale niveau er i et samfundsøkonomisk perspektiv. Vi kan dog være helt sikre på, at vores forsyningssikkerhed bliver forværret, hvis vi ikke gør noget,” siger Jan Hylleberg og fortsætter:

”Samtidig med at vi skal understøtte et mere fleksibelt forbrug, skal vi have undersøgt, hvad det koster samfundet at opretholde forskellige grader af elforsyningssikkerhed, så politikerne kan beslutte det rigtige niveau. Når vi ved det, så ved vi også, hvilken kapacitetsmekanisme vi skal have.”

Udfordringerne ligger ude i fremtiden. Ikke desto mindre er det vigtigt, at der bliver handlet på det nu, lyder det fra brancheorganisationen, for der er brug for at få skabt rammerne for fremtidens elmarked. 

Green Power Denmarks analyse viser, at problemerne kan begynde at opstå allerede fra omkring 2027. Vores nabolande Tyskland og Sverige er dog langt fremme med at etablere kapacitetsmarkeder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også