Efter konkurs: To ud af seks ejere af pyrolyse-startup stifter nyt selskab

Den nye satsning går under navnet Recyckling2Energy, hvis ejere tæller den tidligere adm. direktør i nu krakkede Clenflex.
Det er et pyrolyseanlæg som dette fra APCHemi, som Clenflex ønsker at sætte op i større skala i Danmark. | Foto: Clenflex/ap Chemi
Det er et pyrolyseanlæg som dette fra APCHemi, som Clenflex ønsker at sætte op i større skala i Danmark. | Foto: Clenflex/ap Chemi

To nye selskaber under navnet Recyckling2energy har set dagens lys kort tid efter, at pyrolysevirksomheden Clenflex, der havde høje ambitioner om salg af anlæg til kemisk genanvendelse af plastaffald, blev taget under konkursbehandling i starten af februar.

De nye selskaber er stiftet af to ud af seks tidligere ejere af den konkursramte virksomhed, nemlig Niels Immerkjær og Jan Mathorne.

Det fremgår af erhvervsregistret cvr. 

Tidligere adm. direktør i Clenflex Niels Immerkjær varslede da også over for CleantechWatch i forrige uge, at han havde i sinde at fremlægge en ”rekonstruktionsplan med et nyt selskab” sammen med dele af den gamle Clenflex-ejerkreds og en række nye investorer.

På daværende tidspunkt ønskede han ikke at løfte sløret for den nye ejerkreds samt flere detaljer om en ny pyrolysevirksomhed. Og trods gentagne henvendelser den seneste uge er det ikke lykkedes CleantechWatch at få en uddybende kommentar fra Niels Immerkjær til stiftelsen af de nye selskaber.

Men nu fremgår det af cvr, at gengangerne i ejerkredsen udelukkende er de oprindelige stiftere af Clenflex. Det vil sige Niels Immerkjær selv med en ejerandel på 29,8 pct. samt Jan Mathorne, der ejer 11,7 pct. af de to Recyckling2energy-selskaber.

Der er henholdsvis tale om et holdingselskab med base i Kolding samt et anpartsselskab, der ud fra navnet indikerer en fremtidig drift i Aabenraa. Virksomheden Recyckling2energy Drift Aabenraa har desuden tilføjet en branchekode for genbrug af sorterede materialer.

Ikke mange værdier

Det undrer advokat Nicolai Thornemann, der er kurator i konkursboet efter Clenflex, at Niels Immerkjær har meldt ud, at han i forbindelse med konkursen vil fremlægge en rekonstruktionsplan med et nyt selskab.

Ifølge ham er Clenflex taget under konkursbehandling – dermed er selskabet afviklet og ikke under rekonstruktion. Derudover har han ikke været i kontakt med den tidligere adm. direktør i virksomheden.

”Der er ikke særligt mange aktiver i selskabet (Clenflex, red.), og dem forsøger vi at afhænde efter bedste evne,” siger han til CleantechWatch.

Desuden har hverken Niels Immerkjær eller andre fra det nu krakkede Clenflex udtrykt interesse for aktiverne, lyder det videre fra kuratoren. 

Nicolai Thornemann repræsenterer Danmarks Eksport- og Investeringsfond (Eifo), en fusion af de tidligere statslige fonde Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond. Eifo har udtaget virksomhedspant på 1 mio. kr. i Clenflex, viser Tingbogen.

”Derfor sætter vi selvfølgelig fokus på, hvordan man har drevet selskabet,” udtaler advokat Nicolai Thornemann. 

Den nye ejerkreds

Ifølge Niels Immerkjær var Clenflex-ejerne uenige om den ”fremtidige strategi”, hvilket førte til konkursen. Sådan lød det i februar i et interview med CleantechWatch. Han ville dog ikke uddybe, hvad uenighederne bestod i.

Til spørgsmålet om, hvorfor de investorer, der var imod den nye konkurs, ikke bare havde solgt deres andel eller trådt ud af ejerkredsen i stedet for at lade selskabet gå konkurs, svarede Niels Immerkjær:

”Det var den nemmeste måde lige at gøre det her på, det var simpelthen bare det.”

I de nye selskaber har de oprindelige Clenflex-stiftere fået selskab af Birgitte Rønnow, der har sat sig på en ejerandel på 46,8 pct., mens Steen Michael Asgreen har fået 11,7 pct.

Dermed er der indtil videre hverken blevet plads til Orla Chemnitz Nielsen, Lars Christian Elkjær Larsen, Marlene Bracht Stenholt eller Ole Christensen, der ellers alle var medejere af Clenflex igennem deres respektive holding- eller anpartsselskaber. 

Orla Chemnitz Nielsen har desuden forladt ejerkredsen i anpartsselskabet Clendev, der ligeledes er registreret som medejer af Recyckling2Energy Holding. Clendev ejes nu kun af Jan Mathorne og Niels Immerkjær, viser cvr.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Orla Chemnitz Nielsen om baggrunden for sin pyrolyse-exit i begge selskaber.

Satsede på salg af ti anlæg

Det var ellers ikke småting, Niels Immerkjær og medstifter Jan Mathorne stillede i udsigt, da de for få år siden udlagde ekspansionsplanerne for deres nye pyrolyseteknologi, dengang under navnet ’Clendev’.

I et interview i januar 2021 med mediet Erhvervplus fortalte duoen, at de håbede inden udgangen af 2023 at få solgt ti af deres pyrolyseanlæg – der skulle omdanner plastaffald til råolie – på tværs af Danmark.

”Vi har muligheden for at skabe et helt nyt forretningsområde, hvor Danmark kan komme i førersædet, hvis vi går målrettet i gang med at omdanne vores affald på forskellig vis,” lød skudsmålet for Jan Mathorne.

Allerede for et år siden skød Niels Immerkjær dog 2023-salgmålet ned i et interview med CleantechWatch, da selskabet ikke endnu havde solgt et eneste anlæg. 

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at kemisk recirkulering i Danmark endnu ikke har haft en stor succes endnu. Det må vi erkende,” sagde han dengang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også