Høj afgift på landbrugets udledninger kan føre til bedre vandmiljøer

En CO2-afgift vil betyde mindre gylle på markerne og dermed mindre kvælstof i vandmiljøerne. ”To fluer med ét smæk”, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening. 
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. | Foto: Mads Nissen
Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. | Foto: Mads Nissen

De tre forskellige modeller for en afgift på landbrugets CO2-udledninger ventes også at komme de danske vandmiljøer til gavn i varierende grad. Det skriver DR

Når landmændene skal reducere sine udledninger, vil der blive spredt mindre gylle på markerne, som så igen vil føre til mindre kvælstof og lavere iltsvind i vandene. Det viser beregninger fra Svarer-udvalget, det ekspertudvalg som i februar præsenterede tre modeller, der bygger på en afgift på henholdsvis 750, 375 og 125 kr. per ton udledte CO2-ækvivalenter. 

Ifølge DR står de tre modeller også til at reducere udledningerne af kvælstof til kysterne med henholdsvis 5800 ton, 4600 ton og 4000 ton i de tre modeller.

Derfor er en afgift ifølge Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening og medlem af den grønne trepart, der forhandler om implementeringen, at ”slå to fluer med ét smæk”.

”Vi står med to meget store opgaver: Både at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser og deres kvælstofudledninger. Og det kan man faktisk opnå ved at gøre det her på den rigtige måde,” siger Maria Reumert Gjerding til DR. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også