Palads-byggeri kræver undtagelse fra klimakrav

Det er ikke blevet undersøgt, hvad det vil koste klimaet og miljøet at nedrive den gamle Nordisk Film-ejede Palads-biograf i København for at kunne opføre et nyt byggeri i stedet.
Flere professorer med ekspertise på området undrer sig over, at der ikke er foretaget en analyse af, hvad nedrivningen af Nordisk Films Palads-biograf for at bygge en ny bygning vil koste koste klimaet. | Foto: Thomas Borberg
Flere professorer med ekspertise på området undrer sig over, at der ikke er foretaget en analyse af, hvad nedrivningen af Nordisk Films Palads-biograf for at bygge en ny bygning vil koste koste klimaet. | Foto: Thomas Borberg

Flere professorer med ekspertise på området undrer sig over, at der ikke er foretaget en analyse af, hvad nedrivningen af Nordisk Films københavnske Palads-biograf for at bygge en ny bygning vil koste koste klimaet. Det har et svar fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune afsløret, skriver Information.

Indre By Lokaludvalg i København ville gerne vide, hvordan et CO2-regnskab ville indgå i den politiske beslutning om Palads-biografen, men i svaret lyder det, at det ikke har ”været muligt” for bygherren at lave den beregning. 

Det ”lyder mærkeligt”, mener Jannick Schmidt, der er professor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning ved Aalborg Universitet, da der findes metoder til at regne på bortskaffelse af affald og på nybyggeri, hvilket også bakkes op af Harpa Birgisdottir, der er professor på Institut for Byggeri, By og Miljø.

I svaret fremgår det desuden, at byggeriet af en 25 meter dyb kælder i beton, der skal huse den nye Nordisk Film-biograf, samt en ny bygning på 36 meters højde ”vil medføre en væsentlig CO2-udledning”, og at kælderbyggeriet alene vil udlede så meget CO2, at det vil skulle undtages fra de krav, der ellers bliver stillet til bygningers CO2-udledning, skriver Information.

I et skriftligt svar fra Nordisk Film fastholder adm. direktør Asger Flygarre Bech-Thomsen, at det ikke kan lade sig gøre at lave en CO2-beregning på projektet, inden den endelige tilladelse gives, ”fordi en række fundamentale forhold om projektet ikke er klarlagt.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også