Forskere undersøger om køer på græs udleder mindre CO2 end køer i stalde

Hvis græssende køer har lavere udledning end artsfæller på stald, kan det muligvis udløse lavere CO2-afgift.
Foreløbige resultater i undersøgelse tyder ifølge på, at græssende køer udleder mindre end køer i stalde. | Foto: Martin Lehmann
Foreløbige resultater i undersøgelse tyder ifølge på, at græssende køer udleder mindre end køer i stalde. | Foto: Martin Lehmann
AF RITZAU

Bøvsende og pruttende køer står for næsten en tredjedel af landbrugets udledning af drivhusgasser.

Men nu skal det undersøges, om køer på græs har en mindre udledning af klimaskadelige gasser end de artsfæller, der primært går indendørs i stalde.

Det skriver DR.

Forskere fra Aarhus Universitet står for undersøgelsen. Foreløbige resultater tyder ifølge mediet på, at græssende køer udleder mindre.

Det kan ifølge professor Peter Lund, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, hænge sammen med, at køer på græs optager foderet på en anden måde.

”Det er simpelthen den måde, dyret æder på, der er så fundamentalt anderledes, når den afgræsser, at det gør, at koen laver mindre metan,” siger han til DR.

Som det er nu har konventionelle landbrug mulighed for at tilsætte stoffer til dyrenes foder i stalden, der hæmmer dannelsen af skadelige gasser.

Det er dog ikke muligt i en økologisk produktion.

Regeringen har besluttet, at der skal indføres en CO2-afgift på landbruget, og fagfolk drøfter i øjeblikket forskellige modeller.

Hvis det kan dokumenteres, at køer på græs har en lavere klimabelastning, kan det blive en økonomisk fordel i form af en lavere CO2-afgift, skriver DR.

Niels Mikkelsen, der har en økologisk produktion ved Vinderup nord for Holstebro, kalder forskningsprojektet ”sindssygt vigtigt”.

”Vi kommer jo nok ikke helt uden om den her klimaafgift, som er på bedding. Der ville jeg jo også godt være sikker på, at det er nogle konkrete tal, vi bliver beregnet ud fra,” siger han til DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også