Watch Medier

Novo Nordisk bliver herre i eget hus med opkøb til 11 mia. kr.

Novo Nordisk sikrede sig gennem et opkøb til 11 mia. kr. fredag fuld kontrol over teknologien, som fremtiden skal bygges på.

Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for MedWatch. | Foto: Joachim Rode

Efter 13 års nært samarbejde hev Novo Nordisk fredag den helt store pengepung frem for at opkøbe det amerikanske selskab Emisphere Technologies.

Opkøbet er et af de absolut større for det danske medicinalselskab og afspejler, at en stor del af selskabets fremtid er bundet op på opfindelser gjort at målet for Novos opkøbsinteresse.

Gennem snart 100 år har Novo Nordisk udviklet medicin, hvor patienterne skal stikke sig med en nål, men i samarbejde med Emisphere Technologies er det for første gang lykkes for selskabet at putte sin medicin i en pille, diabetespillen Rybelsus.

Diabetespillen Rybelsus fra Novo Nordisk. | Foto: Novo Nordisk / PR
Diabetespillen Rybelsus fra Novo Nordisk. | Foto: Novo Nordisk / PR
 

Og det er her, det bliver rigtig interessant. For som forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen siger til dagbladet Børsen, så foretrækker 80 pct. af patienterne en pille fremfor at skulle stikke sig med en nål, som de ellers har været vant til.

Og det er i det lys, at det er nødvendigt at sikre sig den fulde kontrol over teknologien.

Hos Novo Nordisk er drømmene nemlig ikke begrænset til diabetesmarkedet, som selskabet i dag dominerer. Fra hovedkvarteret i Bagsværd er der nemlig også planer om for alvor at skabe et marked for behandling af fedme og at gøre sig gældende inden for behandling af leversygdommen NASH og hjertekar-sygdomme, ligesom en mulig Alzheimers-behandling også overvejes.

Skal successen sikres på også disse nye markeder, er det alt andet lige nemmere med et produkt, hvor selve det at gennemføre behandlingen ikke opleves som en forhindring. Og her vil Novo Nordisk ganske givet satse på piller frem for injektioner.

Med opkøbet af Emisphere slipper Novo Nordisk først og fremmest for løbende at betale amerikanerene for at bruge teknologien - et beløb, der kan vokse sig langt større end 11 mia. kr., hvis Novo Nordisk for alvor får succes med at lave piller i stedet for injektioner.

Men diabeteskæmpen sikrer sig også, at den aldrig igen skal forhandle en licensaftale for at Emispheres opdagelser, der kun er blevet mere kostbare i og med, at det med Rybelsus nu er bevist, at den virker.

Endelig er også risikoen, for at Emisphere kunne blive opkøbt af en konkurrent, fjernet.

Novo Nordisk har med andre ord sikret sig fuld kontrol alle fremtidige indtægter samt teknologien, som selskabet har bundet så meget op på.

Novo Nordisk er med andre ord blevet herre i eget hus.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs