Advokater kæmper krig på flere fronter for at forsvare lukrativt marked

Store besparelser på det offentliges advokatregninger og en stærkt kritisk rapport om konkurrencen i branchen truer advokatfirmaernes milliardmarked. Erhvervet kæmper imod med EU-klager og rocker-skræmmebilleder.
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier
AF STEFFEN MOSES, REDAKTØR PÅ ADVOKATWATCH

En ulykke kommer sjældent alene. Det må de danske advokatfirmaer erkende, efter branchens milliardmarked er kommet under alvorligt pres fra to sider.

På den ene side står finansminister Nicolai Wammen (S) klar med fedtsugeren i form af store besparelser på staten og kommunernes regninger til advokater og andre eksterne konsulenter.

På den anden side er Konkurrencestyrelsen på vej med en rapport, der kan fratage advokaterne nogle af deres fedeste gnaveben.

Begge dele kan fjerne en ikke ubetydeligt bid af advokatfirmaernes samlede omsætning, der i løbet af de seneste tyve år er blevet fordoblet til 14,4 mia. kr.

Revisorerne slikker sig om munden

Hvis vi tager det sidste først, så viser et udkast til en rapport Konkurrencestyrelsen, at konkurrencen i advokatbranchen halter gevaldigt. Udkastet er fortroligt, men i løbet af de seneste par uger er dele af indholdet blevet offentligt kendt, fordi flere medier, blandt andre AdvokatWatch, er kommet i besiddelse af det.

Det 300 sider lange rapportudkast lægger blandt andet op til en reform af kuratorområdet, der udgør omkring 7 pct. af advokatbranchens samlede omsætning.

Der er ingen regler for, at kuratorer på konkurser skal være advokaterne, men branchen sidder alligevel tungt på området. Konkurrencemyndighederne vil give mere plads til blandt andre revisorer, som i andre lande som for eksempel Storbritannien ofte sidder med kuratoropgaver.

Revisionshusene i Danmark slikker sig om munden ved udsigten til mere konkurrence. De må dog indtil videre pænt lade kniv og gaffel ligge, da der er et godt stykke vej med høringer og politiske processer, før rapportudkastets anbefalinger eventuelt bliver til virkelighed.

Det offentlige smækker kassen i

Advokatbranchens anden ulykke er derimod allerede i fuld gang med at ske. Regeringen vil spare 3 mia. kr. på brugen af advokater og eksterne konsulenter og er allerede nået to tredjedele af målet med sidste års finanslov og med kommunernes økonomiaftale.

Det ligger ikke fast, hvor stor en del af besparelsen der specifikt rammer advokater, men flere kommuner har allerede ansat jurister for at løse flere opgaver selv, ligesom staten har oprettet en enhed, der skal yde juridisk rådgivning som en slags statsejet advokatfirma.

Advokaternes omsætning hos offentlige kunder ligger på omkring 1,5 mia. kr. om året og udgør dermed over 10 pct. af branchens samlede omsætning, så der er meget på spil.

Det gælder i særdeleshed et af landets største advokatfirmaer Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten. Det private advokatfirma er via kammeradvokataftalen den klart største leverandør af juridiske opgaver til styrelser og ministerier, og sidste år brugte staten 531 mio. kr. på Kammeradvokaten.

Det er en betydelig del af advokatfirmaets samlede omsætning, og derfor rammer spareplanerne ekstra hårdt hos Poul Schmith. For at gøre ondt værre overvejer regeringen helt at droppe kammeradvokatordningen til fordel for eksempelvis at sende opgaverne i løbende udbud.

Rockeradvokaterne kommer

Det er på mange måder op ad bakke for advokatbranchen, der tilmed kæmper i politisk modvind. Det er næppe en politisk vindersag at beskytte advokaternes indtjening, der er højere end i mange andre erhverv. Historier om partnerlønninger på over 10 mio. kr. om året hjælper nok heller erhvervet, der i øvrigt roder rundt blandt bundplaceringerne i troværdighedsmålinger.

Den sandhed er også gået op for advokaterne, der derfor har grebet fat i andre argumenter for at råbe politikerne op. Blandt andet har lobbyorganisationen Danske Advokater forsøgt sig med et skræmmebillede om, at en liberalisering af reglerne kan føre til, at rockerklubben Hells Angels ville kunne eje et advokatfirma.

Men der er også mere substantielle argumenter, der kredser om retssikkerhed. Advokater har en særstatus i samfundet blandt andet for at sikre standens uafhængighed af de politiske magthavere. Derfor kan konkurrencen blandt advokater ikke sammenlignes med andre brancher, lyder argumentet.

Om de danske politikere vil lytte, vil tiden vise. Men ellers må man jo brokke sig til EU, hvilket Dansk Industri, der også har en del advokater som medlemmer, gjorde i ugens løb. Erhvervsorganisationen mener, at statens juridiske enhed skaber unfair konkurrence ved at gå i krig med private advokatfirmaer med statsstøtte i ryggen.

Der er dermed lagt op til en kamp på flere fronter, hvor revisorer og offentligt ansatte jurister står på spring for at gå om bord i advokaterne milliardbuffet.  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også