Watch Medier

ISS-chefens nødvendige tur med moppen

Med ny koncernchef i front sætter den globale servicekoncern ISS fart på en forenkling i jagten på igen at blive en profitabel milliardvirksomhed. Kollegaen Falck har tidligere indledt samme manøvre. Kritisk masse skal der til i en industri, hvor kontrakter med små marginer lynhurtigt risikerer at blive tabsgivende.

Jørgen Bendsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Den store moppe er i gang hos servicekoncernen ISS, som de senere år har haft svært ved at få en lønsom forretning ud af sin globale tilstedeværelse.

Det har ganske enkelt været svært at få penge i koncernkassen i Søborg ved på samme tid at skulle gøre rent i Buenos Aires, drive kantiner i Ankara og levere ejendoms- og facilityservice i Frankfurt.

Så nu skal den fokusering på færre markeder og kontrakter med større volumen, som allerede var i gang under den fratrådte topchef Jeff Gravenhorst, have yderligere blus på kedlerne under ISS' nye stærke mand, Jacob Aarup-Andersen.

I Danske Bank blev han af Finanstilsynet vejet for let til opgaven som topchef, så nu får han rig lejlighed til at bevise, at han er i stand til at få den 119 år gamle servicekoncern tilbage til fordums storhed.

"Vi har haft en række tabsgivende kontrakter og manglende resultater i flere af vores store lande, så for os er det vigtigt at komme med en ny strategi, der accelerer udviklingen, men samtidig fremtidssikrer," sagde Jacob Aarup-Andersen tirsdag.

Slut med volumensygen

Der er langt fra tidligere tiders noget nær volumensyge, hvor ISS med den dynamiske duo Eric Rylberg og Karsten Poulsen i spidsen købte op med arme og ben og nærmest på ugentlig basis kunne melde om, at nu var 10 eller 50 mand med moppe og gulvspand blevet en del af ISS-familien. Den globale lønningsliste rundede 750.000 personer, og ISS var på top 10-listen over verdens største arbejdsgivere.

Men som det gælder i flere af livets forhold, så gør størrelse det ikke alene. Hvis de store milliardbeløb på toplinjen kun efterlader småpenge, når udgifterne er betalt, hvor stor en værdiskabelse er der så egentlig tale om?

Det kan Jakob Riis, topchef hos en anden servicekoncern, Falck, tale med om. Han har indledt et opgør med forgængeren Allan Søgaard Larsens globale jagt på vækst og åbenlyst mislykkede forsøg på at skabe forretningsmæssig synergi mellem at køre ambulancer i Colombia og levere autohjælp til nødstedte bilister i Estland, mens man leverer brandslukning i Danmark.

Jakob Riis er i lighed med Jacob Aarup-Andersen i færd med at skære forretning væk og fokuserer i stedet på at blive stærkere på de nærmarkeder og opgavetyper, hvor man i forvejen har en styrkeposition.

Senest giver Falck den som barmhjertig samaritan i sin landsdækkende udrulning af private coronatestfaciliteter – hvem ved i øvrigt, om det var sket, hvis ikke koncernen i forvejen gik offentlig bodsgang i kølvandet på den 30 mio. kr. store bøde i den såkaldte Falck-skandale, hvor Allan Søgaard-Larsen og hans håndlangere satte fair konkurrence ud at kraft ved at miskreditere og spænde ben for hollandske Bios i Region Syddanmark?

Hvad sker der med G4S?

I en industri, hvor man er tilfreds med at 4 kr. ender i kassen, når der er solgt for 100 kr., er risikoen for at tabe penge høj. Det ved alle servicevirksomheder, der derfor forsøger sig med mere sofistikerede løsninger og stigende brug af it-teknologi til at styre og monitorere forretningen og sikre tilfredse kunder.

Mens de to hæderkronede danske servicevirksomheder ISS og Falck begge har turnarounds igang, melder sig spørgsmålet, hvad der sker i en tredje med fælles, danske aner: G4S. Sikringskoncernen, som har fælles historie med både ISS og Falck, er på nippet til at blive overtaget af amerikanske Allied.

Her vil en ny ledelse givetvis sætte sig ned og i lighed med ISS- og Falck-cheferne analysere den globale forretning og se, om aktiviteterne i eksempelvis Danmark har tiltrækkelig kritisk masse, eller om de i stedet kan udvikle sig bedre under andre ejere.

Årtiers dynamik i branchen, hvor aktiviteter løbende bliver købt og solgt fra, ser dermed ud til at fortsætte.

Watch Medier er tilbage med Watch Anbefaler 27. december. Indtil da ønskes læsere, abonnenter og annoncører rigtig glædelig jul.

Mere fra Watch Medier

Vestas: Stjålne data er blevet delt

Data fra vindmøllekoncernen Vestas' it-systemer er blevet stjålet og tilbudt tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Det er slut med fradrag for håndværksydelser, når dele af boligjobordning afskaffes med næste års finanslov.Fradrag for serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat bibeholdes, oplyser finansministeren.

Efter gode vaccineresultater venter Bavarian Nordic snart at drøfte kontrakter

Gode forsøgsresultater får Bavarian Nordic til snart at vente dialog med myndighederne om medicinalselskabets coronavaccine. "Jeg vurderer, at så snart vi har udsigt til at kunne starte fase 3, der vil det typisk være det tidspunkt, man kan tale med de forskellige myndigheder," siger Bavarian Nordics finansdirektør, Henrik Juuel.

Her er finanslovens digitale initiativer

Næste års finanslov rummer en række digitale initiativer. Der er afsat midler til digitalisering af erhvervslivet, øget brug af data i den offentlige sektor samt fokus på etik og jura i en digital virkelighed.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs