Året hvor videnskaben sejrede

Søndag blev de første danskere vaccineret mod coronavirus efter en bedrift, der er blevet sammenlignet med månelandingen.
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør på Med
Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør på Med

10 måneder efter det første danske tilfælde af coronavirus blev konstateret, er endnu en milepæl rundet.

Søndag morgen, 27. december, kl. 09 kunne de første danskere således lade sig vaccinere mod den coronavirus, som i det meste af det snart forgangne år 2020 har sat livet på pause for store dele af befolkningen i ikke bare Danmark men i hele verden.

Men nu er der igen grund til håb. Håb for, at vi alle snart igen atter kan gå på restaurant, i biografen eller motionscenteret. Håb for igen at kunne samle familie og venner til barnedåb, bryllupper og jul. Håb for en hverdag.

Medicinalselskabet Pfizer, der sammen med Biontech står bag den vaccine, som nu er taget i brug i Danmark, har siden april opdateret verden om fremdriften i deres arbejde under sloganet 'Science Will Win' - videnskaben vil sejre - , og med mere end en håndfuld vacciner, der angriber coronavirus på forskellige måder, på vej inden for de kommende måneder er der håb for, at udsagnet har vist sig sandt.

Under normale omstændigheder er udviklingen af nye vacciner tættere på et maraton end en sprint, men i 2020 har det modsatte været tilfældet. Og det, der normalt tager flere år, er i 2020 klaret på mindre end 12 måneder.

I en hidtil uset grad af samarbejdsvillighed har konkurrerende medicinalselskaber hjulpet hinanden i arbejdet med at udvikle test, behandlinger og vacciner mod coronavirus, og da Pfizer/Biontech fik de første godkendelser i hus til at kunne tage vaccinen i brug, var adskillige af selskabets normalt store konkurrenter ude med offentlige lykønskninger og anerkendelse på sociale medier.

De første vacciner til trods vi dog ikke igennem pandemien endnu, og vintermånederne januar og februar kan meget vel blive blandt de værste. Men forhåbentlig kan vi for eftertiden se tilbage på 2020 som året, hvor videnskaben sejrede over coronavirus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også