
Der var intet behov for at åbne Netflix-appen i årets første uge, for som det så ofte før har været tilfældet det seneste års tid, overgik virkeligheden fantasien med flere længder.
Et stormløb på den amerikanske kongres markerede med al sandsynlighed afslutningen på fire kaotiske år med Donald Trump som verdens mest magtfulde mand. Fra London kom meldingen om, at man snart risikerer at løbe tør for hospitalspladser. Og rundt omkring i Europa må befolkningen måbende se på, mens Israel tilsyneladende er langt mere effektivt til at skaffe vacciner til landets borgere, end vi er her i Europa.
Der var med andre ord rigeligt at bekymre sig om i uge 1 2021 og enhver gryende optimisme, man måtte have tage med sig ind i det nye år, fik en virkelig svær start på livet.
Bedre tider i USA?
Men én nøgleperson i det danske samfund var ikke sådan at slå ud. For selv om situationen lige nu ikke er let, så holder Dansk Industri fast i, at 2021 nok skal byde på bedring. Ikke mindst takke være en ny øverstkommanderende i USA.
»Der er mange danske virksomheder, der eksporterer til USA, og som har store investeringer i landet. Men det er ikke noget (uroen i Washington, red.), der rammer danske virksomheder fra den ene dag til den anden, og nu er der udsigt til bedre tider... For vi tror, at Biden vil fremme nogle af de områder, hvor vi er stærke inden for som for eksempel life science og den grønne omstilling," lød det tidligere på ugen i Berlingske fra adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl.
Aktiemarkedet er tilsyneladende enige med Dansk Industris direktør. I hvert fald blev det en forrygende uge for aktier som Vestas, Ørsted og Mærsk.
Kostbart byggemarked
Men det er ikke kun på eksportområdet, at optimismen er at finde i en ellers svær tid. Uge 1 blev nemlig ugen, hvor den dansk baserede byggekæde Stark, der også sidder på store markedsandele i Norden og Tyskland, blev solgt i en større milliardhandel.
Stark Group har hovedkontor i Danmark og har de seneste år fordoblet sin størrelse via især en række opkøb samt organisk vækst.
At forbrugernes adgang til byggemarkeder pt er stærkt begrænset, har tilsyneladende ikke afskrækket den britiske kapitalfond CVC Capital, der køber Stark af amerikanske Lone Star Funds. Der sker til en pris, der i følge Børsen er tæt på 20 mia. kroner.
Indledte året med ejendomshandel i særklasse
Også på det danske ejendomsmarked blev året skudt i gang med en handel i den tunge ende. For nok har corona efterladt København som en skygge af sig selv med svigtende turisme, lukkede butikker og hoteller og tomme kontorer. Men tilliden til at byen rejser sig igen er tydeligvis til stede. I hvert fald hos den indtil videre hemmelige, tyske køber, der i årets første uge valgte at smide omkring 750 mio. kroner efter en af Københavns bedst beliggende kontorejendomme, en 14.000 kvm store kontorkarré, der omkranses af Rådhuspladsen, H.C. Andersens Boulevard, Studiestræde og Vester Voldgade.
Ejendommen har gennem flere måneder været til salg hos Colliers til en pris på omkring 750 mio. kr., men torsdag kunne EjendomsWatch fortælle, at bygningen er solgt til en pris ikke langt fra udbudsprisen.
Man kan blot håbe, at briterne og tyskernes interesse i danske opkøbsemner er tegn på, at Danmark er et af de lande, der kommer bedst ud af corona-krisen.