Watch Medier

Verdens største trak sig på stribe, men dansk miniputselskab holdt fast - i denne uge kvitterede investorer med 950 mio. kr.

Danmarks blomstrende life science-industri har fået endnu en succeshistorie at fortælle, efter at investorer har skudt tæt på en milliard kroner i det mindre biotekselskab IO Biotech. Resten af branchen venter nu på det udspil fra regeringen, der skal understøtte, at flere får samme succes.

Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for MedWatch.

Dansk life science har fået en ny, lysende stjerne i biotekselskaet IO Biotech.

Efter længere tids forsøg på at hente livsvigtig kapital, lukkede selskabet, der udvikler medicin mod kræftsygdomme, i denne uge en finansieringsrunde, der tilfører selskabet knap 950 mio. kr. fra danske og internationale fonde.

Netop nu ser fremtiden derfor særdeles lys ud for det danske selskab, men sådan har det ikke altid været.

Det var blandt andet tilfældet i 2018, hvor IO Biotech kunne se flere af verdens største selskaber forlade den teknologi, som danskerne har bygget selskabet op omkring, efter at forsøg ikke havde vist den ønskede effekt.

Men holdet omkring IO Biotech holdt fast, og nu høster selskabet frugterne med kapitalindsprøjtningen, der gør det muligt at fortsætte arbejdet med en forhåbentlig effektiv behandling mod modermærkekræft.

IO Biotech skriver sig ind i en efterhånden lang fortælling om danske biotekselskaber, der har formået at hente store beløb fra udenlandske investorer.

Andre succeshistorier er Galecto, der i efteråret rejste 400 mio. (og kort tid efter gik på børsen i USA, hvor der kom yderligere 630 mio. kr. i kassen), Draupnir, der hentede 225 mio. kr. og Snipr Biome, der kun 18 måneder efter stiftelsen fik 320 mio. kr.

Netop nu venter branchen på et udspil fra regeringen, der skal gøre det endnu mere attraktivt at drive biotekvirksomhed i Danmark og bringe branchen til nye højder.

Planen skulle have været lanceret før jul, men blev udskudt efter 2. bølge af coronavirus ramte landet med nye, massive nedlukninger til følge.

På finansloven er der afsat 210 mio. kr. over de kommende år til initiativer, der skal gavne de mange danske selskaber, der laver ny medicin, medicinsk udstyr og hjælpemidler.

Det er mere end tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsens roste vækstplan fra 2018, og det giver håb i life science-branchen om, at S-regeringens plan vil medvirke til, at industrien igen kan tage nye, afgørende skridt til glæde for ikke bare dansk eksport men også patienter over hele verden.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs