Kursen er sat mod en sommer præget af normalitet

Chok og vantro ramte danskerne for et år siden, da landet lukkede ned og regeringen brugte "den store hammer" mod coronapandemien. Det har været 12 lange og lærerige måneder, men med en langsigtet genåbningsplan om hjørnet og positive erfaringer med seneste lempelser kan optimisme og fremtidstro afløse en truende kollektiv depression.
Jørgen Bendsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på Watch Medier med ansvar for EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Det kan kun gå for langsomt, lyder det fra erhvervslivet, når det handler om at få genåbnet de fortsat coronalukkede dele af samfundet.

Utålmodigheden med at få de kvælende restriktioner fjernet er selvsagt stor, men vores nabolande har vist, at man også kan åbne for hurtigt, så restriktioner må genindføres.

Perspektivet er dog det vigtigste: Vi går mod en "nærmest normal" sommer, lød det i ugen fra statsministeren, der kan glæde sig over at være i nogenlunde sync med Venstres leder Jacob Ellemann-Jensen i synspunktet om, at når alle over 50 år er vaccineret, ruller vi Danmark tilbage til det, vi kendte. Spørgsmålet er kun, hvor hurtigt det skal gå.

Trods bump på vejen og forsinkelser stiger antallet af vaccinerede stille og roligt, alle skolebørn i landet kan fra den kommende uge møde deres kammerater igen mindst en dag om ugen, og en del af de fysiske butikker, der ikke sælger dagligvarer, har igen fået lov at lade kasseapparatet snurre. Flere lempelser ligger klar forude.

Hvad med psykisk velvære?

Det går i mere end én forstand mod lysere tider, selvom der altid kan findes bekymrede forskere, benævnt eksperter, der kan få lidt eksponering ved at tale om konsekvenserne "i værste fald" af flere lempelser – uanset hvor realistiske de er.

Konsekvenserne ved at holde danskerne fast i de mange restriktioner målt på parametre som trivsel og psykisk velvære, er sjældent og ikke før nu, for alvor begyndt at veje tungere end eksperternes snævre epidemi-fokus.

I denne uges Watch Anbefaler giver vi ordet til nogle af de erhverv, der har mærket coronakrisens kvælertag det seneste år. Troen på fremtiden er de fleste steder intakt, og krisen har presset nytænkning og omstilling igennem, som man mange steder ikke troede muligt på så kort tid.

Vi kan meget mere, end vi tror. Og erhvervslivet kan glæde sig over et ophobet privatforbrug, der ser ud til at skulle slippes løs over de kommende måneder. Måske det ikke går så hurtigt som håbet, men retningen er ikke til at tage fejl af.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også