Watch Medier

Begynder vi så småt at savne briterne?

Efterhånden bliver det mere og mere tydeligt, at konsekvenserne af briternes exit fra EU nu for alvor slår igennem rundt omkring i EU og herhjemme.

Foto: Watch Medier / Jan Bjarke Mindegaard

Det kan godt være fiskerikvoter og retten til fiskeområder ikke normalt er det, danskerne er mest optagede af. Men en nylig konflikt i Den Engelske Kanal og dårlige nyheder fra Nordsøen er blot seneste eksempel på, at briternes endeligt exit fra EU's toldregler i januar nu for alvor begynder at bide både rundt omkring i EU, men også på hjemlige erhverv.

Torsdag i denne uge blev den nye virkelighed meget håndfast, da franske patruljebåde blev sendt til farvandet omkring kanaløen Jersey, som står centralt i en eskalerende strid om fiskerettigheder mellem Storbritannien og Frankrig.

Over 50 franske fiskefartøjer er i farvandet for at protestere mod fiskerettighederne, oplyser de maritime myndigheder i Frankrig i følge Ritzau.

Dansk fiskeri ramt

Også fiskerettigheder fylder i den danske virkelighed efter Brexit. Med handelsaftalen mellem EU og Storbritannien i julen 2020 mistede dansk fiskeri fiskekvoter til en estimeret værdi på op mod 1,5 mia. kr. Normalt bytter EU kvoter væk til nordmændene mod adgang til norsk farvand, men pga. de mange kvoter, som EU gav til briterne ved Brexit, er bytteforholdet ikke som det har været.

"Årets kvoter afspejler på ingen måde naturen og bestandene i havet, men derimod det politiske kaos, som Brexit har skabt, og som dansk fiskeri er taget som gidsel i," lød det tidligere i foråret fra Svend-Erik Andersen, formand for Dansk Fiskeriforening, til Fiskeritidende.

Fiskerformanden er ikke den eneste med bekymring. Også i andre dele af fødevaresektoren gør Brexit nu for alvor ondt.

Kampen om canadiske skaldyr

Hos FødevareWatch kunne man denne uge læse om den danske fødevareproducent Chrisfish, for hvem Storbritannien fylder omkring 25 pct. af hele forretningen.

Selskabet importerer rejer fra blandt andet Canada og Island, inden de lægges i lage og pakkes i Danmark til de britiske kunder, men den øvelse er siden nytår blevet pålagt ekstra told på op til 25 pct.

Fordi skaldyrene er fanget udenfor EU, falder de dermed også udenfor handelsaftalen, og Chrisfish konkurrerer dermed med britiske leverandører, som ikke er underlagt den ekstra told. Over for FødevareWatch kalder selskabets direktør det for en kæmpe ubekendt faktor lige nu.

"Det bliver en stor hurdle fremadrettet at komme igennem med priser, hvor der er told oveni. Covid-19 er klart det værste, men vi finder først ud af, hvor vi står, når Storbritannien åbner endelig op igen. Spørgsmålet er jo om kunderne vil godtage priserne og derfor kan vi heller ikke sige, om vi kommer tilbage på fuld styrke igen," siger Niels Erik Bertelsen, direktør i Chrisfish.

Situationen med covid-19 har lagt en dæmper på mange aktiviteter rundt omkring i samfundet - også turismen mellem Danmark og Storbritannien. Men også her må der forventes at ses en effekt af de nye mere restriktive told- og rejseregler.

Der er med andre ord god grund til at holde øje med udviklingen i Skotland i disse dage, hvor endnu en uafhængighedsafstemning kan rykke tættere på. For måske kan skotsk uafhængighed afbløde blot nogen af de udfordringer, brexit har medført for dansk og europæiske erhvervsliv. Om ikke andet for fiskeriet.

Uanset hvad må man konstatere, at sagaen om briternes rolle i og omkring EU fortsat er leveringsdygtig i drama.

Mere fra Watch Medier

Væksten i Power gik i stå i 2022

Åbningen af nye varehuse løftede ikke salget i elektronikkæden, hvor bundlinjen for første gang i tre år gik i rødt, viser regnskabet for 2022.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs