Watch Medier

Kammeradvokatens frustrerede konkurrenter rusker forgæves i politikerne

Utilfredsheden over Kammeradvokaten vokser i advokatbranchen, og der er bred politisk enighed om at ændre ordningen. Alligevel sker der intet, og det er der flere forklaringer på.

Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

De danske topadvokater river sig frustreret i håret over kammeradvokatordningen, der ifølge advokaterne er både unfair og dybt konkurrenceforvridende.

Samtidig er der bred politisk enighed om, at ordningen bør ændres, og at statens voksende forbrug af Kammeradvokaten skal nedbringes. Men indtil videre rusker advokaterne forgæves i politikerne, der igen og igen udskyder det ulmende opgør.

Senest har finansminister Nicolai Wammen (S) for halvandet år siden varslet, at han vil se på ordningen og muligvis lave den radikalt om. Men siden er der intet sket.

SF har de seneste par år uden held taget en nedlæggelse af kammeradvokatordningen med til finanslovsforhandlingerne, og Venstre har også gentagende gange ytret et kraftigt ønske om at gøre op med ordningen.

Som prikken over i'et anbefalede Konkurrencerådet tidligere i år i en omfattende rapport om advokatmarkedet, at staten bør øge konkurrencen om de juridiske opgaver, og derfor vokser advokaternes frustrationen over, at kammeradvokatordningen fortsætter uændret.

Embedsværkets foretrukne advokat

Normalt er bred politisk enighed og stort pres fra erhvervslivet da også en sikker opskrift til politisk handling, men advokaterne løber mod flere forhindringer på vejen mod et opgør med kammeradvokatordningen, der giver det private advokatfirma Poul Schmith en særlig position som statens absolut mest foretrukne juridiske rådgiver.

Den første forhindring for Kammeradvokatens modstandere er kort og godt, at advokaterne hos Poul Schmith er dygtige til deres arbejde, og derfor er kunden glad.

Ønsket om at gøre op med kammeradvokatordningen er derfor mindre udtalt under det politiske lag i staten, og blandt embedsmændene i ministerier og styrelser skeler man nok i mindre grad til den voksende advokatregning og mere til, at det er let og trygt at gå til Poul Schmith med juridiske spørgsmål.

Ingen politisk medlidenhed

En anden nok mindst lige så vigtig årsag er, at der sandsynligvis ikke er mange vælgere at hente i et opgør med kammeradvokatordningen, og derfor er det politiske pres ret begrænset.

Poul Schmiths konkurrenter har egentlig en ret solid sag og kan fremvise Konkurrencerådets føromtalte rapport og en række gode argumenter for, at konkurrencen er unfair.

Helt nøgternt kan man konstatere, at statens udgifter til Kammeradvokaten er mere end fordoblet over de seneste ti år til over en halv mia. kr. Og samtidig sidder Kammeradvokaten tungt på de store konkurssager, staten er kreditor i.

Det er dermed en yderst lukrativ forretning at være advokat for staten, og selvom ministerier og styrelser, som AdvokatWatch skrev i denne uge, har fokus på konkurrenceudsættelse blandt andre advokatfirmaer, er det forsvindende få opgaver, der ikke ender Kammeradvokatens kurv.

Samtidig er der murren i krogene i branchen over, at Kammeradvokaten bruger de muskler, firmaet får via sin faste indtægt fra staten, til at gå aggressivt ud i det private marked for at tage kunder fra de andre advokatfirmaer.

Poul Schmiths konkurrenter har bare det luksusproblem, at de tjener styrtende med penge til trods for kvalerne med Kammeradvokaten.

De største advokatfirmaer har klaret sig stærkt igennem coronakrisen, og advokaternes indtjening er over de seneste år steget mere end i andre liberale erhverv, konkluderede Konkurrencerådet tidligere i år.

Derfor er der ikke er skyggen af politisk medlidenhed over for advokaterne, og dagsordenen om at gøre op med Kammeradvokaten bliver hurtigt proppet tilbage i skuffen både til venstre og højre for midten, hvor emner som velfærd, trængte erhvervsdrivende og corona suger al den politiske opmærksomhed.

Mere fra Watch Medier

Saxo Bank dropper børsplaner

Planer om at børsnotere Saxo Bank via en tom børsskal i Holland er skrinlagt. Banken begrunder det med ”udfordrende markedsforhold”.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs