Watch Medier

Konkurrencerådets sprængfarlige bombe endte som en halvflad ballon

Der landede tidligere i år en bombe i advokatmarkedet i form af en række vidtgående anbefalinger fra Konkurrencerådet. Men nu ser det omfattende arbejde ud til at fise ud i det rene ingenting.

Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

Det, der startede som en blodig skyttegravskrig mellem især advokater og revisorer, minder nu mere om en fejlslagen børnefødselsdag, hvor ungerne er blevet uvenner om, hvem der skal have det største stykke lagkage.

Krigen mellem de to velindtjenende brancher blev udløst, da Konkurrencerådet i januar kom med en længe ventet rapport om markedet for juridiske ydelser.

I rapporten anbefalede rådet blandt andet markante ændringer i de regler, der giver advokater eksklusivret til at eje advokatfirmaer, ligesom revisionshusene skulle have mulighed for at have advokater ansat, mente Konkurrencerådet.

Anbefalingerne ville åbne advokaternes marked på knap 15 mia. kr. betydeligt op for revisorerne, og derfor var Konkurrencerådets rapport en bombe, der kunne have efterladt markedet for juridiske ydelser betydeligt forandret.

Men bomben viser sig nu at være en halvflad fødselsdagsballon, hvor luften langsom fiser ud, efter justitsminister Nick Hækkerup (S) har prikket hul på revisorernes drøm om et mere liberalt advokatmarked.

Ministeren meldte tidligere på måneden ud, at han arbejder videre med fire af Konkurrencerådets i alt 16 anbefalinger. Det drejer sig om mindre tiltag om blandt andet mere gennemsigtighed i forhold til advokaters priser, mens de mest vidtrækkende konkurrenceanbefalinger bliver liggende i skuffen.

Konkurrencerådets formand Christian Schultz havde håbet, at Hækkerup "gik længere", sagde han til AdvokatWatch, mens den danske topchef for revisionshuset EY Jan Huusmann var overrasket over, at "justitsministeren ignorerer eksperternes anbefalinger".

Advokater kan beholde kagen

På den anden side af slagmarken kan advokaterne triumferende guffe løs på markedet for juridiske ydelser, hvor der umiddelbart ikke kommer til at blive rykket på magtforholdet.

Spørger man advokaterne, handler branchens modstand mod en liberalisering dog ikke om de mange milliarder, der er på spil, men derimod om retssikkerhed.

De strikse regler for, hvem der for eksempel må bære advokattitlen, er der af en årsag, har Danske Advokater og Advokatsamfundet igen og igen argumenteret med, og derfor ville en deregulering blandt andet skade advokaters uafhængighed.

Samtidig har advokaterne anfægtet hele Konkurrencerådets konklusion om, at der er brug for en liberalisering. Blandt andet sagde Martin André Dittmer, ledende partner i et af landets største advokatfirmaer Gorrissen Federspiel, tidligere på måneden, at der i hans optik aldrig har været "så intensiv en konkurrence, som vi har på advokatmarkedet nu".

Det var dog argumenterne om retssikkerhed, der tilsyneladende fik Nick Hækkerup til i sidste ende at lytte mere til advokaterne end til Konkurrencerådet og revisionsbranchen.

"For mig er det afgørende, at vi ikke går på kompromis med retssikkerheden," forklarede Hækkerup, da han skar igennem i debatten om markedet for juridiske ydelser og gav advokaterne langt størstedelen af kagen.

Mere fra Watch Medier

Bladt Industries afskediger topchef

Efter nok et ”udfordrende år” skifter Aalborg-virksomheden Bladt Industries, der producerer møllefundamenter, endnu engang ud i direktionen. ”Vi har brug for nyt fokus,” siger formanden.

Jyske Bank skruer op for rentesatser

I modsætning til Nykredit fastholder landets tredjestørste bank, Jyske Bank, en rente på 0 pct. på almindelige lønkonti. Men renten hæves på udlån og på en stribe opsparingsprodukter.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs