Watch Medier

Coronapandemien øger igen usikkerheden i erhvervslivet

Endnu en coronabølge skyller ind over Danmark, og i erhvervslivet må man igen navigere i stor usikkerhed. Nogen indfører coronapas for at passe på medarbejderne, mange har aflyst deres julefrokoster, og i nogle erhverv oplever man igen aflysninger presse økonomien.

Foto: Watch Medier

Onsdag aften var der igen pressemøde om coronapandemien i Statsministeriet. Budskabet denne gang var ikke, at der kom nye restriktioner til, selv om coronasmitten er rekordhøj i øjeblikket. I stedet forsikrede statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil gå meget langt for at undgå, at samfundet lukker ned igen, og at alle skal sendes hjem fra arbejde.

Alligevel er det en stor og væsentlig del af hverdagen i erhvervslivet at navigere i en virkelighed, hvor nærkontakter, coronatests og potentiel smitte er en helt almindelig og lavpraktisk opgave, der skal håndteres.

Mange virksomheder har i den seneste uge indført krav om coronapas til medarbejderne. Det gælder blandt andet i den finansielle sektor, hvor store virksomheder som Danske Bank, Tryg og PFA alle har indført krav om, at medarbejderne skal kunne vise gyldigt coronapas, når de kommer på arbejde.

"Med et krav om gyldigt coronapas eller test sikrer virksomhederne arbejdsmiljøet for alle og forebygger samtidig eventuel smittespredning i samfundet. Det giver rigtig god mening," sagde Nicole Offendal, der er adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, til FinansWatch tidligere på ugen.

Julefrokosterne er også lagt på is mange steder i år. Store virksomheder som Aller Media, Rema 1000 og Danske Fragmænd har over de seneste uger meldt ud, at medarbejderne igen i år må se langt efter den traditionsrige komsammen med kollegerne.

Drinks og containerskibe

Værst ser det ud for mange af de virksomheder, som har højsæson lige nu, og som lever af at levere ind til blandt andet julefrokosterne. Blandt andet har drinksvirksomheden Nordic Liquid Group oplevet mange aflysninger, og selskabet gik derfor til Berlingske og kritiserede, at mange i det offentlige har aflyst julefrokosterne, selv om der ikke foreligger nogen anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om det.

Hos Vejle-virksomheden Nørmark Food, der sælger røgede varer som hamburgerryg, bacon og skinke, meldte man i ugens løb også om "lidt sommerfugle i maven over udmeldingerne om nye restriktioner og aflyste julefrokoster".

Selv i shippingbranchen, hvor containerrederierne ellers har kronede dage og tjener flere penge end nogensinde før, kigger man nervøst på, hvordan coronapandemien udvikler sig, vurderer analytikere med kendskab til containermarkedet.

"De væsentligste risikofaktorer er stadig relateret til mulige Covid-effekter. Yderligere nedlukning af havne, især i Kina, er øverst på listen her," siger Lars Jensen fra Vespucci Maritime til ShippingWatch, og fortsætter:

"Men også en mulig effekt af en ny bølge af Covid-19, der i lande med lav vaccinationsrate kan føre til en sænkning af tilgængelig arbejdskraft i nøglesektorer, som for eksempel lastbilsschauffører."

Og midt i al usikkerheden er ny variant af coronavirussen også dukket op. Omikron er kommet på alles læber, men hvilken indflydelse den får på erhvervslivet, er alt for tidligt at sige endnu.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs