Watch Medier

Putins pokerspil

Mens soldater kæmper i Ukraine, foregår et taktisk spil om Ruslands massive leverancer af gas til EU’s lande og heriblandt Danmark. Det kan få stor betydning for dansk erhvervsliv.

Thomas Mørch, redaktør på AgriWatch | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

Han er nok mest kendt for sin forkærlighed til skak, men i disse måneder er det poker, der angiveligt er det foretrukne spil hos Ruslands præsident Vladimir Putin.

“Putin har et pokerspil omkring gassen, som går i medierne, og det har vi meget bevidst valgt ikke at deltage i ved at være meget konkrete om præcist hvad og hvornår. Det, vi fastholder, og det står vi ved, er vores intention om ikke at betale i rubler og dermed heller ikke åbne en rubelkonto i Gazprombank,” fortalte Mads Nipper, topchef i Ørsted, i et interview med Børsen fredag.

Ja, gas er blevet omdrejningspunkt i det taktiske spil, der udspiller sig sideløbende med de militære slag i Ukraine. Og jetonerne på bordet bliver flere i takt med, at Rusland kræver at blive betalt for gassen i egen valuta.

I denne uge fik EU-landene Polen og Bulgarien som de første fik besked om, at det er slut med russisk gas, fordi de ikke vil efterkomme Ruslands krav om at betale for energikilden i rubler.

Dansk forberedelse

Spørgsmålet er, om – og måske nærmere hvornår – det bliver Danmarks tur til at få samme besked.

Til Financial Times forudser Bulgariens energiminister Alexander Nikolov, at andre EU-lande formentlig vil blive mødt at samme skæbne, og Danmark kan med en vis sandsynlighed være et af de lande, der står først for.

Ørsted oplyser således til Ritzau, at det russiske gasselskab Gazprom har sat en deadline, der betyder, at Ørsted inden udgangen af maj skal svare på, om man vil efterleve kravet om at betale i rubler.

Ender det med, at Putin spiller den hånd, hvor Danmark får det røde kort, vil Energistyrelsen aktivere nødplaner, som kan føre til, at Danmarks største gasforbrugende virksomheder får lukket for gassen.

Det vil især ramme fødevareproducenter som Arla og Danish Crown , da virksomhederne kan blive tvunget af gasnettet med 72 timers varsel for at sikre nødvendig gas til de danske hjem, fjernvarmeværker og hospitaler.

Begge virksomheder er forbedret på scenariet, oplyser de til Ekstra Bladet. Danish Crown er eksempelvis ved at ombygge sine store anlæg i Horsens og Randers til at kunne overgå til olie i stedet for gas.

Den udgift kæmper brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer for, at virksomhederne bliver kompenseret for.

”Hvis det ikke er muligt hurtigt at finde alternativer, så skal der tages hensyn enten i form af en bredere prioritering af gaskunder eller en form for kompensation,” siger konstitueret adm. direktør Flemming Nør-Pedersen til Finans.

Danske gaskøbmænd

Det er blot et par uger siden, at regeringen præsenterede sit udspil til, hvordan Danmark fremadrettet skal blive uafhængig af russisk gas.

Her blev øget produktion af dansk biogas fremhævet som et af de afgørende tandhjul, der skal skrues på for at gøre Danmark selvforsynende af gas.

Og at det kan være en god forretning blev blev understreget i denne uge, da Danmarks største biogasselskab Nature Energy offentliggjorde sit årsregnskab for 2021.

Gaspriserne er som konsekvens af krigen banket i vejret, men allerede i 2021 var gaspriserne skyhøje, og selskabets omsætning blev i 2021 mere end fordoblet fra 898 mio. kr. i 2020 til 1,81 mia. kr. i 2021.

Det dryppede ned på selskabets driftsresultat, hvor Ebitda - resultat før renter, skat og afskrivninger - næsten blev firedoblet til 593 mio. kr. mod 149 mio. kr. i 2020.

I år begynder selskabet sin strategi om internationalisering, hvor der de kommende år skal investeres ca. 35 mia. kr. i at bygge anlæg rundt om i verden. Og andre danske biogasselskaber er også ved at sprede vingerne ud over de danske.

Dermed kan dansk erhvervsliv måske drage fordel af, hvis Putin går all in og lukker for EU-landenes import af russisk gas.

Mere fra Watch Medier

Mogens de Linde nærmer sig mursten for 4 milliarder

Byggeselskab Mogens de Linde gik frem på driften i 2021, mens der blev barberet omkring en fjerdedel af top- såvel som bundlinje. Værdiopskrivninger sætter igen et markant aftryk på regnskabet fra det aarhusianske ejendomskoryfæ, der netop har sammensat en ny ledelse.

Deutsche Bahn har sat Arriva i Danmark til salg

Der har længe været forlydender om, at transportselskabet Arriva i Danmark, der står for bus- og togdrift på flere strækninger, var på salgslisten hos ejeren, den statslige tyske jernbanekæmpe Deutsche Bahn. I nyt dansk regnskab bekræfter Arriva Danmark, at forretningen skal sælges til en eller flere investorer.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs