Watch Medier

Løftede pegefingre til bankerne trods rekordår

Der var masser at fejre, da de lokale banker samledes til årsmøde i Aalborg torsdag i den forgangne uge. Men når man kigger fremad, er der grund til bekymring.

Mette Mandrup er redaktør på FinansWatch. | Foto: Watch Medier

Humøret var højt, da sammenslutningen af mindre og mellemstore banker i Lokale Pengeinstitutter torsdag mødtes til årsmøde i Aalborg torsdag. Der var god vin, lækker mad og et musikalsk indslag i form af det nordjyske folk-rock band Jonah Blacksmith på programmet, og umiddelbart var der da også masser at fejre.

Coronakrisen, der har aflyst årsmødet de seneste to år, ser ud til at være overstået i Danmark, og sammenslutningens 47 banker tjente sidste år til sammen 6,9 mia. kr. på bundlinjen, hvilket er det største, kollektive overskud nogensinde.

Og endelig viste en Voxmeter-måling, at de 47 institutter efter flere års kontinuerlig kundevækst samlet set har flere kunder til sammen, end Danske Bank har.

De senere år har trods coronakrisen været gode for dansk økonomi, og når erhvervslivet har det godt, har bankerne det også godt.

Forannonceret recession

Omvendt var der ikke mange på årsmødet, som troede, at de usædvanligt gode tider nødvendigvis kommer til at fortsætte.

Lokale Pengeinstitutters formand, John Christiansen, der til daglig er adm. direktør i Lån & Spar Bank, forudså i sin tale, at bankerne vil få lavere overskud i år end sidste år.

”Det skyldes ikke mindst den geopolitiske situation, men naturligvis også, at man ikke kan tilbageføre nedskrivninger to gange,” lød det fra talerstolen til årsmødet.

Ruslands invasion af Ukraine er dog kun ét af mange problemer, som lurer i horisonten, lød det fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg. Han pegede også på den stigende inflation og på problemer i forsyningskæderne som noget, der kan komme til at lægge pres på dansk økonomi – og dermed også på bankerne.

”Det næste økonomiske tilbageslag tror jeg desværre er ret tæt på. Vores mål er, at det ikke er noget, der bliver forværret af forholdene i den finansielle sektor,” sagde han og tilføjede:

”Hvis der nogensinde har været en for-annonceret recession på vej, så må det være nu.”

Meldingen kom dagen efter, at Handelsbanken meldte en forventning ud om, at boligpriserne kommer til at falde. Hele 10-15 pct., lyder prognosen faktisk. Og flere andre bankdirektører har tidligere fortalt til FinansWatch, at de også venter prisfald i det kommende år.

Skal man lytte til tonerne fra årsmødet, ser det altså ud til, at både banker og resten af økonomien efter nogle fede år kommer til at gå nogle lidt mere magre år i møde. Hvor mange år der er tale om, tør de færreste dog nok at spå om.

Mere fra Watch Medier

Online-banken Lunars norske opkøb bremses: Kan ikke skaffe pengene

Lunar er løbet ind i problemer i sit arbejde med at skaffe kapital til at købe den børsnoterede norske bank Instabank. Den danske online-bank har meddelt det norske finanstilsyn, at den får svært ved at nå deadline i september, fremgår det af børsmeddelelse. (Opdateres)

Deutsche Bahn har sat Arriva i Danmark til salg

Der har længe været forlydender om, at transportselskabet Arriva i Danmark, der står for bus- og togdrift på flere strækninger, var på salgslisten hos ejeren, den statslige tyske jernbanekæmpe Deutsche Bahn. I nyt dansk regnskab bekræfter Arriva Danmark, at forretningen skal sælges til en eller flere investorer.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs