Watch Medier

Korn er blevet et gidsel i krigen

20 millioner ton korn er ufrivilligt lagret i Ukraine. Samtidig peger en ny foruroligende rapport fra FN på, at verden kan være på vej mod en global fødevarekrise.

Thomas Mørch, redaktør på AgriWatch | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/Watch Medier

I krig er sandheden er eftersigende det første offer, men det er langt fra det eneste.

I Ukraine er korn blevet taget som gidsel, og over 20 millioner ton afgrøder lever aktuelt en modvillig tilværelse i ukrainske siloer.

Landet er i fredstider en af verdens største eksportører af bl.a. hvede, men da ukrainerne har udlagt søminer, og russerne har lavet en militærblokade, er det umuligt at eksportere afgrøder via den normale rute i Sortehavet. Og alternativet med landtransport er næsten ikke-eksisterende.

Problemet vokser sig større uge for uge, og situationen har potentiale til at blive katastrofal. Intet mindre.

Vi må ikke undervurdere, hvor kæmpestore og alvorlige konsekvenser det vil få, hvis vi ikke får den meget store kornproduktion ud af Ukraine

Mette Frederiksen, statsminister (S).

Ifølge FN kommer over 40 pct. af Afrikas importerede hvede fra Ukraine og Rusland. Derfor er kornsituationen i Ukraine blandt topprioriteterne hos verdens diplomater.

FN, EU, Den Afrikanske Union, ja selv paven har engageret sig i problematikken.

Til Watch Medier fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på måneden, at hun er ”meget optaget” af spørgsmålet.

”Vi må ikke undervurdere, hvor kæmpestore og alvorlige konsekvenser det vil få, hvis vi ikke får den meget store kornproduktion ud af Ukraine,” sagde hun i forbindelse med et ekstraordinært topmøde mellem EU’s regeringchefer i Bruxelles.

Sagen er den, at kornkrisen i Ukraine kommer på et skrækkeligt tidspunkt. Allerede inden krigens udbrud var verdens fødevareforsyning under hårdt pres på grund af blandet andet regionale konflikter, coronakrisens virkninger og bøvlede vejrforhold. Også i disse måneder bider klimaforandringer fra sig og truer høstudbyttet flere steder i verden.

Værre end under Det Arabiske Forår

Mandag i denne uge udgav FN en ny udgave af den tilbagevendende rapport, Hunger Hotspots, der peger på, at mennesker i 20 lande kan stå over for hungersnød i tredje kvartal. Adm. direktør i FN’s fødevareprogram David Beasly understregede alvoren.

”Forholdene nu er meget værre end under Det Arabiske Forår i 2011 og fødevarepriskrisen i 2007-2008, hvor 48 lande blev rystet af politisk uro, optøjer og protester. Vi har allerede set, hvad der sker i Indonesien, Pakistan, Peru og Sri Lanka – det er kun toppen af isbjerget. Vi har løsninger. Men vi er nødt til at handle og handle hurtigt,” lød advarslen.

Ifølge formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er ”fødevarer nu er blevet en del af Kremls terrorarsenal.”

”Det er et koldt, afstumpet og beregnet angreb fra Putins side mod nogle af de mest sårbare lande og befolkninger i verden,” sagde hun midt på ugen.

I Rusland er narrativet ikke overraskende nærmest modsat. Her er udlægningen, at Ukraines kornkrise er selvforskyldt.

”Vi er klar til at sørge for en sikker passage for de skibe, der forlader ukrainske havne, og vi er klar til at samarbejde med vores modparter. Men Ukraines præsident, Hr. Zelenskyj, nægter kategorisk at løse problemet. Fra vores side er der ingen vanskeligheder eller komplikationer,” sagde Sergej Lavrov, Ruslands udenrigsminister, onsdag.

Det skete i forbindelse med et stormøde i den tyrkske hovedstad Ankara, hvor værtsnationen var mægler uden at nå frem til en løsning. Både forhandlinger og propaganda vil utvivlsomt dominerer nyhedsbilledet i den kommende tid.

I løbet af sommeren og efteråret vil yderligere 30 til 40 millioner ton blive høstet på de ukrainske marker, men der mangler lagerplads.

Uret tikker.

Mere fra Watch Medier

Maersk når ned på skattesats under to procent

Containerrederierne Maersk og tyske Hapag-Lloyd, der opererer under kritiserede tonnageskatteordninger, har fået halveret deres effektive skattesatser i andet kvartal i år, viser nye beregninger. Analysehus forudser politisk stormløb mod skatteordningen.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs