Watch Medier

Vestager og EU kommer dansk medicinalselskab til undsætning

EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vesterager i front åbnede i den forgangne uge en sag mod et schweizisk medicinalselskab. Selskabet beskyldes for gennem flere at at have brugt ufine metoder til at holde dansk udfordrer ude af markedet.

Mikkel Aabenhus Hemmingsen er redaktør ved Watch Medier med ansvar for MedWatch.

Medicinalindustrien er atter blevet centrum for en en uskøn sag om påståede ulovligheder i et forsøg på at sætte de frie markedskræfter ud af spil.

I den forgangne ude meddelte konkurrencekommissær Margrethe Vestager, at EU-Kommissionen har åbnet en bemærkselsværdig konkurrencesag mod Vifor Pharma fra Schweitz, som Kommissionen mener har ført en årelang smædekampagne med falske påstande med det mål at tryne en konkurrent, der ellers kunne udfordre Vifors markedsledende position.

Konkurrenten - og ophavsmand til sagen - er det privatejede danske medicinalselskab Pharmacosmos fra Holbæk.

For medicinalindustrien er videnskabelige beviser altafgørende, og Pharmacosmos - og Kommissionen - mener, at Vifor Pharma uden opbakning fra videnskaben har forsøgt at skabe tvivl om sikkerheden ved at bruge det danske selskabs lægemiddel.

Med danske øjne er sagen interessant af flere grunde. Alene dét faktum, at en dansk virksomhed er omdrejningspunktet for sagen, burde være nok til at vække interessen, og sagen får kun mere kulør af, at den anklagede part fra 2014-2016 var under ledelse af en dansk topchef.

Vifor Pharma bedyrer sin uskyld, og EU-Kommissionen understreger, at der - trods indicier - ikke er nogen garanti for, at en konkurrenceforvridende adfærd kan bevises.

Uanset udfaldet kan sagen dog markere et afgørende vendepunkt for Pharmacosmos, der alene med EU-Kommissionens indblanding har fået et stærkt kort på hånden, som selskabet allerede nu, mens sagens efterforskes, kan spille i forsøget på at tage markedsandele til potentielt milliarder af kroner.

Mere fra Watch Medier

Supermarkedspriser står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” af politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet bliver centralt i valgkampen.

FLSmidth opjusterer trods neddrosling i Rusland

Ingeniørkoncernen FLSmidth øger omsætning og overskud i andet kvartal og opjusterer forventningen til årets omsætning med en milliard. Divisionen, der sælger mineudstyr, trækker væksten.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs