Watch Medier

Spar på energien

Regeringen har lanceret en kampagne, der skal få private danskere til at spare på energien i det små for at frigøre Europa fra Putins gas. Samtidig har oliebranchen fået ordre til at stoppe med den årtier gamle praksis, hvor millioner af kubikmeter gas unødigt brændes af.

Af Maz Plechinger er redaktør ved Watch Medier med ansvar for EnergiWatch | Foto: WatchMedier

Danskerne skal spare på energien. Igennem de seneste år har det altovervejende redskab til at sikre den grønne omstilling ellers været opførelse af vedvarende energi på land, til havs og på energiøer. Men nu hvor Ruslands invasion af Ukraine har udvidet energipolitik til ikke kun at være klima- men også sikkerhedspolitik, skal der mere til.

Derfor lancerede myndighederne tidligere på ugen en stor kampagne om energibesparelser. Med klassiske råd som at tage kortere bade, bruge tørresnoren frem for tumbleren og slukke for stikkontakterne derhjemme, før man tager i sommerhus. Ikke blot til gavn for klimaet og den for tiden hårdt plagede privatøkonomi. Men også for at sikre den danske forsyningssikkerhed og gøre Europa fri for afhængigheden af russisk gas.

Kampagnen var dog ikke ugens eneste energibesparende tiltag. Torsdag meldte regeringen ud, at det fra næste år skal være forbudt for olieselskaber i Nordsøen at brænde gas af, blot fordi det er lettere og billigere end få den fragtet i land. Såkaldt rutinemæssig gasflaring.

Gennem flere år har EnergiWatch haft kontinuerlig fokus på den praksis. For selv om det – ikke mindst med de nuværende gaspriser – kan virke paradoksalt, at nogen overhovedet skulle overveje at brænde gas af uden formål, er der langt fra tale om små mængder.

I 2018, der var det seneste år med fuld produktion før genopbygningen af Danmarks absolut største gasfelt, Tyra, gik i gang, blev mere end 87 mio. m3 gas brændt af. Det svarer til omkring 3 pct. af det samlede danske gasforbrug – eller udledningen af 1,78 mio. ton CO2. Til sammenligning var de ganske omtalte udledninger fra Aalborg Portland samme år omkring 2,1 mio. ton CO2.

Fra 1. juli næste år skal det imidlertid være slut. Dermed følger Danmark efter Norge, hvor rutineflaring har været forbudt siden den forrige energikrise i begyndelsen af 1970’erne. Indtil da må vi nøjes med at finde tørresnoren frem, hive stikket ud også i bogstavelig forstand, når vi tager på sommerferie.

Mere fra Watch Medier

Supermarkedspriser står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” af politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet bliver centralt i valgkampen.

FLSmidth opjusterer trods neddrosling i Rusland

Ingeniørkoncernen FLSmidth øger omsætning og overskud i andet kvartal og opjusterer forventningen til årets omsætning med en milliard. Divisionen, der sælger mineudstyr, trækker væksten.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs