Skal mæglerne indstille sig på priskrig i efteråret?

Det har været sjovt at være ejendomsmægler i Danmark de seneste mange år. Rekordstigninger på boligmarkedet kombineret med lave renter har sikret solid indtjening i mæglerbutikkerne. Men meget tyder på, at nye tider snart kan være på vej i mæglerbranchen.
Foto: Watch Medier / Jan Bjarke Mindegaard
Foto: Watch Medier / Jan Bjarke Mindegaard
AF SØREN SPRINGBORG, NYHEDSCHEF, WATCH MEDIER

Hvad skal det koste at sælge sin bolig? Det spørgsmål har de fleste boligejere på et tidspunkt stillet sig selv. Men det er som om, at svaret på spørgsmålet de senere år har været knapt så vigtigt for boligsælgerne. For med udsigten til solide gevinster på boligsalget er motivationen til at forhandle salær med ejendomsmægleren det mindre.

Det var tilfældet ikke mindst under corona-nedlukningerne, hvor køberne stod i kø hos ejendomsmæglerne. Fra marts 2020 til marts 2021 købte danskerne boliger for 278.534.597.163 kroner. Til sammenligning blev der fra 11. marts 2019 og frem til nedlukningen handlet boliger for 205.190.438.571 kroner, oplyste Boligsiden sidste år. Det svarede til en stigning i den samlede salgssum på 36 procent.

Samtidig er salget af boliger fra 2020 til 2021 steget i 75 af landets 98 kommuner, viser andre tal fra Boligsiden. Så opturen har været lang og geografisk bred.

Der har altså været ganske travlt hos mæglerne de seneste år. Men meget tyder på, at udviklingen nu vender. En kraftigt stigende rente og økonomisk usikkerhed begynder at sætte sit præg på boligmarkedet.

Helt nye tal fra Boligsiden viser således, at de danske ejendomsmæglere fik solgt 6484 boliger i juni. Til sammenligning blev der solgt 7712 boliger i maj. Man skal helt tilbage til 2014 for at se et tilsvarende lavt niveau for antal handler i en juni måned.

En ting er, hvad det dalende salg - hvis det bider sig fast - vil betyde for boligpriserne. Det må tiden vise. Noget andet er, hvad det gør for konkurrencesituationen blandt mæglerne.

Forbrugerne er i forvejen meget bevidste om stigende priser. Med udsigten til en noget mindre gevinst på salget af boligen, bliver det pludseligt mere relevant at kigge på, hvad det egentlig er, ens mægler kræver i salær. Og med et gennemsnitligt salær i størrelsesorden 50.000 til 75.000 kr. er der da også noget at komme efter.

Men ikke kun forbrugernes øgede prisbevidsthed kan få betydning for mæglerbranchen i den kommende tid. Branchen selv vil også stå for en del af presset. Det står klart, efter Jyske Bank for nogle uger siden købte den danske del af Handelsbanken.

Med i købte fulgte nemlig ejendomsmæglerkæden Lokalbolig, og dermed har Jyske Bank nu for alvor stemplet ind i kampen om det danske mæglermarked. Et marked hvor Danske Bank i form af Home, Nykredit i form af Nybolig og Nordea i form af Danbolig ellers har haft et solidt greb. Og fra banken i Silkeborg lægger man da heller ikke skjul på, at man er klar til at tage en bid af markedet fra konkurrenterne.

”Vi ser Lokalbolig som en af de stærkeste kæder i Danmark. De er voksende og har nogle procenter af det danske marked. Hvis vi kan tage en andel af lånene til de boliger, som de sælger, så vil det påvirke vores volumener på boliglån positivt,” sagde Lars Mørch, direktør for forretningsstrategi i Jyske Bank, til FinansWatch.

Lokalbolig har 58 forretninger i Danmark med klart størst tilstedeværelse i København og Nordsjælland. Dermed er kæden en mindre aktør sammenlignet med flere af de bankejede kæder. Danbolig har 150 forretninger, Home 180 og Nybolig 220. Det åbne spørgsmål er, om Jyske Bank er tilfredse med den størrelse, eller om de vil ekspandere og tager kunder fra konkurrenter.

Alt andet lige tyder meget på, at danskere med salgstanker i den kommende tid vil sidde med gode kort på hånden, når de skal diskutere salæret med deres ejendomsmæglere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter