Watch Medier

El for milliarder sender hel sektor på katastrofekurs

Den danske fødevaresektor står til at blive særdeles hårdt ramt af det, der de seneste måneder har udviklet sig til en reguler energikrise. Høje elpriser koster milliarder i ekstraomkostninger og vil næsten uundgåeligt udløse både konkurser og mådehold hos kunderne.

Foto: Watch Medier / Jan Bjarke Mindegaard

4270 millioner kroner ekstra i elregning. Det er beløbet udløst af høje elpriser for den danske fødevareindustri, hvis man skal tro beregninger fra DI Fødevarer. Tager man landbruget med, kan regningen - for det samlede energiforbrug - nå helt op på 20.000 millioner ekstra - 20 mia. kroner.

Så dyster er udmeldingerne her få uger inde i et efterår, der tegner til at blive det mest dramatiske siden finanskrisen ramte i 2008. Godt nok blev vi i februar, da Rusland invaderede Ukraine, advaret om, at krigen ville komme til at ramme ”den helt almindelige dansker”. Men at konsekvenserne skulle blive så voldsomme, var det nok de færreste, der i februar havde forestillet sig.

Indtil videre har hjælpen fra regeringen til såvel de danske forbrugere som de danske virksomheder været begrænset til en lempelse af elafgiften med fire øre i de sidste tre måneder af året og yderligere 4,3 øre efter nytår.

Mere er dog på vej med mulighed for at udskyde ekstraomkostningerne på elregningen i flere år. Dog mod betaling af rente. En hjælp der ikke ligefrem blev modtaget med kyshånd af den trængte industri.

”De virksomheder, som den type hjælpepakke vil være relevant for, er allerede ude på afgrundens rand. De vil på et tidspunkt vågne op til en gæld, der ovenikøbet er blevet forrentet i mellemtiden. Med fortsat høje energipriser vil de betyde konkurser,” lød det fredag fra Torsten Buhl, direktør i FødevareDanmark, til Ritzau.

Politisk er elpriserne - og øvrige energiomkostninger - da også på vej til at blive det helt store slagsmål forud for det hastigt nærmende folketingsvalg. Således vil Venstre sænke elafgiften, så den ryger helt ned på EU’s minimumsniveau, der lyder på 0,8 øre per kilowattime. Fra oktober ligger afgiften som udgangspunkt på 72,3 øre per kilowattime, mens den efter nytår står til at falde til 68,8 øre.

Og torsdag meldte Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne sig i køen af politikere med løfter om hjælp til de energiramte danskere - med et forslag om at fjerne momsen på el hen over vinteren.

Med andre ord er der hjælp på vej - ingen ved bare helt endnu, hvordan hjælpen helt konkret bliver udformet. Indtil da kan vi dog alle glæde os over, at vejrguderne denne weekend har hjulpet med lidt blæst, der satte gang i vindmøllerne og for en kort periode sendte elpriserne ned på et mere normalt niveau. Lidt har jo også ret.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs