Watch Medier

Opråb til politikerne fra erhvervslivet: Skaf mere arbejdskraft

Der skal skaffes flere hænder til virksomhederne, hvis vi ikke skal svække Danmark, lyder opfordringen fra erhvervslivet til en kommende ny regering.

Marianne Troelsen er nyhedschef på Watch Medier | Foto: Watch Medier

Valgkampen er endelig skudt i gang og den 1. november skal danskerne sætte deres kryds. Valget kommer midt i en tid med krig, energikrise, truende recession og en kæmpe mangel på arbejdskraft.

Spørger man erhvervslivet bør en ny regering have øjnene stift rettet mod det sidste punkt. For lige nu siger virksomheder hver dag nej til ordrer og opgaver på grund af mangel på arbejdskraft.

I en nylig undersøgelse fra Dansk Industri svarede mere end 50 pct. af de 8.000 virksomheder, der deltog i undersøgelsen, at mangel på arbejdskraft er den absolut vigtigste udfordring, som politikerne bør prioritere.

I juli meldte to ud af tre hoteller eksempelvis tilbage, at de var nødt til at skrue ned for aktivitetsniveauet, fordi de ikke kunne få personale nok, og hos vognmændene var det seks ud af ti, der måtte sige nej til opgaver.

I it-branchen, der i mange år har kæmpet med rekrutteringsudfordringer, er det 46 pct. af virksomhederne, der blev nødt til at sige nej til kunder på grund af for få medarbejdere.

”Jeg har i min tid ikke set så voldsomme tal som dem fra opgørelsen i juli,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef hos Dansk Erhverv.

Samme udmeldinger lyder der fra Dansk Industri.

”Det er en stor udfordring for rigtig mange virksomheder at finde medarbejdere lige nu. Det ser vi i alle brancher, over hele landet og inden for alle fagområder,” siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, til Watch Medier.

Begge erhvervsorganisationer er enige om, at den tidligere regering har haft alt for lidt fokus på problemet. Og begge er enige om, at det ikke forsvinder på trods af at den opbremsning, der nu er på vej.

Tvært i mod vil udfordringerne med mangel på arbejdskraft vare frem til i hvert fald 2040, hvis der ikke bliver sat ind med løsninger, spår Dansk Erhverv.

”Det kalder, set fra vores perspektiv, på nogle reformer, der kan være med til at løse det her,” siger Peter Halkjær.

De to erhvervsorganisationer er som udgangspunkt enige om to ønsker til politikerne:

For det første skal det være endnu nemmere for virksomhederne at hente arbejdskraft fra udlandet. Og for det andet bør politikerne afskaffe de tidlige tilbagetrækningsordninger.

”Det er svært at forstå logikken i, at vi sender folk tidligere på pension – vel at mærke folk, der er friske og har et arbejde i langt de fleste tilfælde, og som godt kunne arbejde noget længere tid. Det bør vi tage et opgør med,” siger Steen Nielsen.

Så uanset partifarve bliver en ny regering nødt til at forholde sig til den manglende arbejdskraft, hvis ikke vi skal risikere at svække Danmark markant. Erhvervslivet venter utålmodigt.

Læs mere her: Overblik: Sådan vil partierne skaffe flere hænder til de danske virksomheder (policywatch.dk)

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs