Telia sælger global netværksarm til pensionsfonde

Det svenske teleselskab Telia skiller sig af med sit netværksselskab Telia Carrier, der står for 65 procent af den globale internettrafik -herunder flere hovedkabler gennem København. Køberen er et infrastrukturselskab stiftet af de svenske statslige pensionsfonde AP-fondene.
Telia har skilt sig af med netværksdivisionen for næsten 7 mia. kr. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Telia har skilt sig af med netværksdivisionen for næsten 7 mia. kr. | Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS OG HELLA ANDERSEN

Det svenske teleselskab Telia har indgået aftale om salg af sit netværksselskab Telia Carrier, der sidder på store internetnetværk verden over, for et beløb svarende til omtrent 6,7 mia. danske kroner.

Køber er Polhem Infra, et svensk investeringsselskab med fokus på infrastrukturløsninger, som nu foretager sin første investering. Polhem Infra er delejet af de svenske pensionsfonde Första AP-fonden, Tredje AP-fonden og Fjärde AP-fonden, der alle indgår i det statslige pensionssystem. Sælgeren Telia er selv 37,3 procent statsejet.

Med i salgsaftalen er også et håndslag om en langsigtet strategisk partnerskabsaftale mellem Telia og Telia Carrier.

Det nu frasolgte Telia Carrier driver ifølge Berlingske et stort netværk af hovedfærdselsårer for den internationale internettrafik. I Danmark har Telia Carrier store kabler mellem København og Nørre Nebel på den jyske vestkyst, mellem Nørre Nebel og Hamburg, mellem København og Sønderjylland og et kabel fra København over Sydsjælland, Falster og Lolland til Hamburg. København er selv koblet direkte på et kabel til Stockholm og til Göteborg i Sverige.

Populært sagt kobler Telia Carriers netværk Europa, Nordamerika og Asien sammen og når ud til 120 lande. Kernen er den såkaldte "Skandinaviske Ring", der sammenkobler de nordiske og baltiske hovedstæder. Alt i alt angiver Berlingske Telia Carriers andel af den globale internettrafik til 65 procent.

I forbindelse med salget foreslår Telia-bestyrelsen et ekstraordinært udbytte på 0,65 svenske kr. per aktie for 2019. Samlet set bliver Telia-udbyttet for sidste år dermed 2,45 svenske kr. per aktie.

Danmark er nordisk mester i bredbånd 

Globalconnect går ind på privatmarkedet for fibernet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også