Konkurrencestyrelsen bremser Royal Unibrews opkøb af Aqua d'Or

Der er blevet gisnet om, hvorfor Royal Unibrew mandag aften annoncerede, at opkøbet af kildevandsselskabet Aqua d’Or fra franske Danone droppes. Nu skriver Konkurrencestyrelsen, at der har været betænkeligheder ved fusionen.
Landets næststørste bryggerikoncern, Royal Unibrew, må opgive købet af kildevandsbrandet ASua d'Or. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Landets næststørste bryggerikoncern, Royal Unibrew, må opgive købet af kildevandsbrandet ASua d'Or. | Foto: Gregers Tycho/ERH

En fusion mellem bryggeriselskabet Royal Unibrew og kildevandsselskabet Aqua d’Or ville hæmme konkurrencen betydeligt på flere markeder.

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Vi har gennemført undersøgelser af fusionens betydning for konkurrencen. De indikerer, at fusionen ikke ville kunne godkendes. Parterne har ikke kunnet præsentere løsninger, som kan fjerne de konkurrencemæssige betænkeligheder, og de har nu valgt at trække fusionsanmeldelsen tilbage,” skriver Christian Schultz, der er formand for Konkurrencerådet, i en pressemeddelelse.

Han skriver, at styrelsen har foretaget en markedsanalyse og bl. a. har talt med flere af Royal Unibrews konkurrenter samt foretaget økonomiske analyser. På baggrund af dette materiale har Konkurrence- og forbrugerstyrelsen fundet flere betænkeligheder.

”Vi kan konstatere, at fusionens parter begge er aktive på fire forskellige markeder. Fusionen vil hæmme konkurrencen betydeligt på i hvert fald tre af dem. Hvis konkurrencen er betydeligt hæmmet på blot et enkelt af markederne, så skal Konkurrencerådet forbyde fusionen, så den ikke medfører for eksempel højere priser eller ringere produkter til skade for forbrugerne,” fortæller Christian Schultz videre.

Det er særligt i off-trade markedet - altså i butikshandelen - at konkurrencen ifølge styrelsen ikke ville være baseret på et fair grundlag. Her ville forbrugerne nemlig miste ”et væsentligt alternativ”, skriver Konkurrencestyrelsen. Det ville i sidste ende kunne medføre en risiko for prisstigninger.

Spekulation har luret

Siden Royal Unibrews udmelding mandag aften, at købet af Aqua d’Or ikke ville blive gennemført, har der været stille fra bryggeriet i forhold til, hvorfor selskabet droppede aftalen med Danone. Aqua d’Or var oprindeligt stiftet i Danmark, men blev delvis solgt til franske Danone i 2006 og fuldt overtaget i 2015.

I marts anmeldte Royal Unibrew og Aqua d’Or fusionen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Konkurrencemyndighederne skal godkende en sådan fusion efter at have undersøgt, om et opkøb eller fusion kan være konkurrenceforvridende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også