Lind Invest bliver storinvestor i ATP-fond

ATP’s kapitalfondsarm har fået eksterne investorer ind i sin såkaldte parallelfond, der nu lukker for tilsagn. Eksterne investorer i ATP’s egen kapitalfond har tidligere været omdiskuteret. 
Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP og bestyrelsesformand i ATP PEP. | Foto: Pr/atp
Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP og bestyrelsesformand i ATP PEP. | Foto: Pr/atp

Investeringsselskabet Lind Invest, der bl.a. forvalter Henrik Linds formue fra salget af energihandelsselskabet Danske Commodities, er indtrådt som ny ejer i en såkaldt parallelfond i ATP’s kapitalfond ,ATP Private Equity Partners, ligesom også og Ledernes Hovedorganisation er trådt ind i fonden med en mindre andel.

Det fremgår af en indberetning til selskabsregistret, hvor Henrik Lind via Lind Invest indtræder med en ejerandel på 67-90 pct. i ATP Private Equity Partners VII, mens Ledernes Hovedorganisation registreres med en ejerandel på 20-25 pct.

Ved lanceringen af den syvende fond i oktober 2020 med et kapitalgrundlag på 6 mia. kr. gav ATP sin kapitalfondsenhed mulighed for at afsøge interessen hos eksterne institutionelle investorer for at deltage i en parallel fond. Det skulle især være med til at sikre en mere langtidsholdbar forretningsmodel, så ATP kunne opnå yderligere besparelser.

ATP vil ikke kommentere den enkelte fond eller investorer, understreger pensionsselskabet i en mail til KapitalWatch. 

Men investeringsdirektør i ATP og bestyrelsesformand i ATP Private Equity Partners Mikkel Svenstrup forklarer, at ATP i alle sine investeringer har en ambition om at optimere afkast og dermed pensionerne til sine medlemmer.

”Det gælder også parallelfonden, hvor udgifterne deles imellem flere parter og på den måde giver lavere omkostninger:”

”ATP forvalter alternative investeringsfonde på linje med andre finansielle virksomheder, herunder andre danske og udenlandske pensionskasser og statslige fonde, til gavn for vores medlemmer. Investeringssamarbejder er et led i at sikre afkast til ATP’s medlemmer. Det sker i dag på mange områder fra ejendomsinvesteringer til f.eks. infrastrukturinvesteringer, hvor ATP naturligt tager lead til gavn for vores medlemmer,” hedder det i en skriftlig kommentar.

Sidste år udløste det flere steder på Christiansborg politiske betænkeligheder og frygt for konkurrenceforvridning, når det lovregulerede ATP også ville varetage investeringer for private eksterne investorer i det private marked for kapitalforvaltning.

ATP er ikke blot landets klart største pensionsselskab, men også blandt de største institutionelle investorer i kapitalfonde i Europa. 

ATP har siden etableringen af ATP PEP i 2002 givet samlede tilsagn på omkring 80 mia. kr. til investeringer i private equity 

ATP Private Equity er en uafhængig enhed i ATP. Men efter et massivt underskud i 2022 og det største tab nogensinde er hele ATP’s forretningsmodel genstand for politisk diskussion på Christiansborg og blandt branchekendere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også