Watch Medier

GN får 2,75 milliarder i kassen ved at udstede nye aktier

GN Store Nord har sent onsdag udstedt og solgt 10 pct. nye aktier og derved sikret sig 2,75 mia. kr. Pengene skal bruges til at nedbringe gældsbyrden i lydkoncernen.

Foto: Gn/pr

GN Store Nord har gennemført den kapitaludvidelse, som den børsnoterede lydkoncern bebudede onsdag eftermiddag.

Selskabet har solgt samlet godt 17,3 mio. aktier gennem en rettet emission og har derigennem sikret sig et bruttoprovenu på lige godt 2,75 mia. kr.

GN Store Nord består i dag af to store forretningsben. Det traditionelt største har været GN Hearing, der laver høreapparater. Men det andet forretningsben, GN Audio, spiller en stadig større rolle med salg af produkter som høretelefoner og headsets.

Aktiesalget onsdag bestod af 3,6 mio. eksisterende egne aktier og 13,7 mio. nye aktier – alle til en pris på 160 kr. per aktie. Det vil sige, at køberne fik en rabat på 4,1 pct. i forhold til lukkekursen onsdag på 166,90 kr.

Salget af nye aktier svarer til 10 pct. af aktiekapitalen i GN. Efter udvidelsen vil de svare til 9,1 pct. af aktiekapitalen. Dermed er udvandingen af GN’s aktionærer ikke så stor som tidligere frygtet på aktiemarkedet.

Der var i øvrigt stor interesse for aktierne, da emissionen var overtegnet.

Provenuet fra aktiesalget skal – helt som ventet – bruges til at nedbringe gælden i GN, oplyser selskabet.

Gælden er især svulmet op efter et over 8 mia. kr. stort opkøb af en producent af gamingudstyr Steelseries.

Bestyrelsen og direktionen i GN har aftalt en lock up-periode på 180 dage efter aktiesalget, hvor de ikke må handle med aktier i selskabet.

Aktierne fra aktiesalget ventes registreret den 30. maj – på tirsdag – og aktierne ventes at komme i handel på børsen i København dagen efter.

Gældsklemme efter Steelseries-opkøb

GN har allerede tidligere forsøgt at gennemføre en aktieemission, som dog endte med at blive blokeret af aktionærerne – og i særdeleshed storaktionæren William Demant Invest, der stemte blankt til et forslag, der skulle have været behandlet på GN’s ordinære generalforsamling i marts.

Dengang var ideen at sælge aktier for 7 mia. kr., men det blev allerede dagen inden generalforsamlingen forkastet, da det stod klart, at forhåndsstemmer havde vist, at der ikke kunne nås tilstrækkelig med opbakning.

GN kom i vanskeligheder med sin gearing efter overtagelsen af gamingudstyrsselskabet Steelseries, der blev gennemført i starten af sidste år, fordi opkøbet blev finansieret med gæld.

Derefter fulgte et år med kraftigt stigende inflation, krig i Ukraine og deraf følgende sløje finansielle resultater, som fik sendt driftsresultatet godt nedad.

Dermed steg gearingen også, og samtidig kunne GN ikke afdrage helt så meget på gælden, som selskabet gerne ville, på grund af svagere end ventede pengestrømme.

I løbet af sidste år byggede William Demant Invest en aktiepost på 10,8 pct. i GN op, og det fik i løbet af året også sat gang i spekulationerne om et forsøg på en overtagelse af GN Hearing fra Demant.

Demant er nemlig også majoritetsejet af William Demant Fonden, hvor William Demant Invest er investeringsarmen.

Jyske Bank: Ny finansieringsplan fra GN fjerner væsentlige risici fra aktien

Storbank: Aktiesalg løser ikke hele gældsproblemet i GN

Mere fra Watch Medier

Væksten i Power gik i stå i 2022

Åbningen af nye varehuse løftede ikke salget i elektronikkæden, hvor bundlinjen for første gang i tre år gik i rødt, viser regnskabet for 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs