Advarer iværksættere: Sig nej tak til "kloge penge"

Såkaldt kloge penge kan ende med at jagte vækst frem for at holde fokus på udvikling, mener iværksætter. Han siger selv siger nej tak til kapital, selv om det for nogle kan være det rigtige.
Jonas Åradsson, medstifer af Driversnote, mener ikke, at tilbud om kapital altid er en fordel. | Foto: Driversnote / PR
Jonas Åradsson, medstifer af Driversnote, mener ikke, at tilbud om kapital altid er en fordel. | Foto: Driversnote / PR

Iværksætter Jonas Åradsson, der sammen med sin partner Martin Poulsen har stiftet den digitale kørebog Driversnote, modtager selv ofte tilbud om kapital, men de ender altid med at sige nej tak, fortæller han.

Faktisk vil Jonas Åradsson direkte advare mod at tage imod såkaldt “kloge penge”, hvor business angels eller kapitalfonde tilbyder ekspertise og penge i bytte for en andel i virksomheden.

“Tager man pengene, binder man sig til en kompliceret kontrakt, som man ikke altid forstår, og som kan være enormt svær at overskue konsekvenserne af, især for en ung virksomhed. For at acceptere den slags skal man virkelig have et godt tilbud på bordet – og vi blev bare aldrig rigtigt overbevist om, at det var pengene værd,” siger Jonas Åradsson.

Jonas Åradsson mener, at problemet med venturekapitalen er, at penge forsvinder, men det gør investorerne ikke.

“Man skal være bevidst om, at man begynder med investorernes penge og råd. Efter nogle år er pengene væk, og man sidder tilbage med mindst lige så meget viden som investorerne – måske endda mere. Men de ejer stadig en stor del af virksomheden, selv om man nu er den klogeste i lokalet. Så det er værd at overveje, om det virkelig er den rette strategi for ens virksomhed,” siger Jonas Åradsson.

Han mener dog, at venturekapital sagtens kan være det rigtige for nogle, og at det også har en konsekvens at takke nej.

På bekostning af vækst og medarbejdere

Målet for investorerne er ofte at opnå stor vækst i den tid, pengene er i spil. Derfor kan strategien være aggressiv og med store underskud de første år på grund af investeringer i teknologi og i personale. Det er en vækst, man ikke får uden den ekstra kapital.

“Vi kan naturligvis ikke konkurrere på væksthastighed med virksomheder, der har takket ja til at modtage store summer i investeringer og har ansat mange mennesker. Men det er et spørgsmål om, hvordan man ønsker at drive sin virksomhed,” siger Jonas Åradsson.

Når det kommer til Driversnote, vil han hellere have langsom rolig vækst fremfor at skynde sig frem.

En anden problematik med hurtig vækst kan nemlig være, at når først man har løbet stærkt og har ansat en masse medarbejdere til at komme ud over rampen, skal man i nogle tilfælde skille sig af med medarbejderne igen, når man overgår til almindelig drift.

Det vil Jonas Åradsson gerne undgå.

“Det er også et spørgsmål om at sikre medarbejdere. Vi mener, at vi kan konkurrere på jobsikkerhed, fordi vi ikke skal ud at afskedige nogen. Personligt synes jeg, at det er ubehageligt at skulle skille sig af med medarbejdere,” siger Jonas Åradsson.

Driversnote blev lanceret i 2014, har 28 ansatte og forventer en omsætning på 55 mio. kr. i 2023.

Hvornår så?

Du siger, at kapitalrejsning kan være rigtig for nogen. Hvornår ved man, om man skal tage imod et tilbud eller lade være?

“Hvis du er ung, har lave udgifter og har en god idé, så gør alt, hvad du kan for at bygge så meget som muligt i din fritid. Det er den største fordel, man har som ung. Senere er livet har du ikke samme muligheder for at køre fritidsprojekter.”

Så det handler også om timing?

“Ja, man bør vente så lang tid som muligt, før man tager penge ind. Du skal af med meget af virksomheden, hvis du gør det fra starten, fordi du endnu ikke har bevist dit koncept.”

At takke nej har også den fordel, mener Jonas Åradsson, at man som udvikler har flere friheder og sagtens kan konkurrere mod virksomheder, der har flere penge.

“Da jeg var med til at starte Boliga, var vi mere nervøse for, at andre udviklere skulle få samme idé og lave en platform, end vi var for, at ejendomsmæglerne skulle finde på at udvikle et konkurrerende produkt,” siger Jonas Åradsson og fortsætter:

“I dag er vi trådt ud af Boliga, og virksomheden er nu ejet af storaktionærer, der har fået konkurrence fra netop ejendomsmæglerne.”

Den konkurrence, Jonas Åradsson henviser til, kommer fra boligportalen Boligsiden.dk, der netop er ejet af flere ejendomsselskaber og i dag har en bruttofortjeneste på samme niveau som Boliga, men med væsentligt færre medarbejdere.

“Vi skal tage et opgør men unicorn-kulturen, hvor man bare går op i hurtig vækst. Investor-gamet er ikke den eneste måde at gøre det på,” fastslår Jonas Åradsson.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også