Watch Medier

EU går efter CO2-reduktion på mindst 55 procent

Nyhedsbureauet Reuters har set dokument, der foreslår 55 procents reduktion i drivhusgasser i 2030. I Danmark har politikerne forpligtet sig på 70 procent.

Foto: Jens Dresling

Udledningen af drivhusgasser i EU skal reduceres med mindst 55 procent i 2030, vil EU-Kommissionen foreslå.

Det fremgår af et udkast, som nyhedsbureauet Reuters har set. Forslaget fremsættes i næste uge, og så er det op til EU-landene og EU-Parlamentet at blive enige.

Det nuværende EU-mål for CO2-reduktion om ti år er 40 procent. Reduktioner skal ses i forhold til niveauet i 1990, hvilket er international standard.

Dokumentet fra EU-Kommissionen er stadig i proces, og der kan derfor ske ændringer. EU-Kommissionen oplyser fredag, at den ikke har nogen kommentarer til et lækket dokument.

Tidligere i denne uge har EU-Parlamentets miljøudvalg stemt for et reduktionsmål på 60 procent. Det er derfor sandsynligt, at 60 procent vil blive EU-Parlamentets forhandlingsposition, når der stemmes om 2030-målet i begyndelsen af oktober.

Flere medlemmer af miljøudvalget ønskede dog en højere reduktion. Blandt dem er Linea Søgaard-Lidell (V), som gik efter 65 procent. Hun mener, at notatet fra EU-Kommissionen viser, at den danske regering har været alt for uambitiøs.

"Det sætter to fede streger under, at den danske regering ikke har været ambitiøs nok på klimaområdet i EU."

"Nu presser Danmark ikke længere EU for højere mål. Nu siger vi tak og amen, og det, synes jeg, er åndssvagt, pinligt og ringe, når Danmark selv har forpligtet sig på 70 procent," siger Linea Søgaard-Lidell.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) sagde tidligere i år, at regeringen går efter "mindst 55 procents reduktion" i 2030 i EU.

Også SF's Margrete Auken har arbejdet for mindst 65 procents reduktion i 2030 i miljøudvalget i EU-Parlamentet.

"SF og Den Grønne Gruppe gik efter 65 procent i 2030, og jeg er da ærgerlig over, at de andre ikke var lige så ambitiøse som os. Den danske regering er heller ikke vågnet op endnu og står stadig på 55 procent," siger Auken.

Miljøudvalget ønsker i tillæg til et øget reduktionsmål for 2030 også forskellige værktøjer til at sikre, at EU-landene faktisk lever op til de løfter, der gives på klimaområdet.

Det er blandt andet et udledningsbudget og et klimaråd, der skal holde øje og rapportere.

Polen tør op over for 2050-mål

EU-Parlamentsudvalg kræver 60 procent CO2-reduktion i 2030

Jorden skal opleve årlig corona-pandemi for at opfylde Paris-aftale 

Mere fra Watch Medier

Re-Match relancerer børsambition

Den danske hardtech-fond Nordic Alpha Partners går atter i markedet med genanvendelsesvirksomheden, hvis børsambitioner blev sat på pause i september. De prominente kerneinvestorer er fortsat med, men beløbet, virksomheden vil rejse, er blevet mindre.

Shoppingcenter med milliardværdi får ny ejer

Big Shopping Center i Herlev på 40.700 kvm er solgt til en britisk investor. Uden at afsløre købesummen oplyser parterne, at det er den næststørste handel med butiksejendomme i Norden siden coronapandemiens udbrud.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs