Ejendomsinvestorer: Lagerskat kan lægge en dæmper på nye investeringer

Regeringens nye lagerbeskatning får ejendomsinvestorer til at forudse, at der skrues ned for investeringslysten, lyder det fra ejensomsselskabet Dades. S-ordfører ser derimod skatten som en måde at lukke for "en skattefinte". Flere ejendomsselskaber har peget på, at lagerskatten får udenlandske investorer til at gå uden om Danmark.
Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, tror, lagerbeskatning vil skrue ned for investeringslysten. | Foto: Dades
Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, tror, lagerbeskatning vil skrue ned for investeringslysten. | Foto: Dades

Den omdiskuterede lagerbeskatning får nu flere ejendomsinvestorer til at sige, at de overvejer at trække følehornene til sig, når det gælder ejendomsinvesteringer i Danmark, skriver Børsen.

En af dem er ejeren af storcentre, kontorer og boliger Dades, hvor topchef Boris Nørgaard Kjeldsen slår fast, at man ikke billiger den nye skat, som skal være med til at finansiere retten til tidligere pension.

"Der er ingen tvivl om, at det her kan lægge en dæmper på vores fremtidige investeringslyst og -evne både i nye aktiver og udvikling af eksisterende projekter," lyder det fra Boris Nørgaard Kjeldsen, der suppleres af svenske Heimstaden, som peger på, at Danmark nu er det eneste af selskabets seks markeder med en lagerskat, hvilket kan betyde, at fremtidige investeringer sker andre steder.

Hos Socialdemokratiet ser finansordfører Christian Rabjerg Madsen det nye indgreb som en måde at lukke ned for "en skattefinte", da investorer nu skal betale løbende beskatning frem for kun at betale, når et salg er realiseret.

Det forventede provenu er 850 mio. kr. årligt.

Kan koste arbejdspladser

Heimstaden og Dades er langtfra de eneste i ejendomsbranchen, som har kritiseret lagerskatten. Hos branchens talerør Ejendomdanmark har direktøren, Jannick Nytoft, peget på, at skatten kommer til at koste arbejdspladser.

"Branchen vil gerne sætte turbo på klimarenoveringerne, men den nye skat betyder, at vi kommer til at mangle kapital til den grønne omstilling. Det er samtidigt virkeligt ærgerligt, at regeringen insisterer på en ny skat, der vil koste arbejdspladser, når samfundet skriger på det modsatte," sagde Jannick Nytoft i weekenden i en pressemeddelelse.

Iføge Ejendomdanmark kan skatten koste 5,6 mia. kr. om året i færre investeringer og 9000 arbejdspladser.

Aktører som erhvervsmægleren Colliers og ejendomsadministratoren Cobblestone har tidligere advaret om, at skatten kan være med til at skræmme udenlandske investorer væk fra Danmark.

"De foreløbige, ikke specielt præcist formulerede tanker, har allerede ført til, at enkelte langfristede pensionskasseinvestorer fra udlandet midlertidigt har trukket sig fra markedet," skrev Colliers-topchef Peter Winther i en markedsopdatering tilbage i september.

"For mange ejendomsejere kan det være forskellen på et overskud og et underskud"

Ejendomdanmark raser over lagerbeskatning i pensionsaftale

Regeringen har flere nye love på vej på ejendomsområdet

Poul Erik Bech: Ejendomme med offentlige lejere er et overset marked

Ejendomdanmark: Lagerbeskatning kan give likviditetsproblemer for lovlydige virksomheder

Beregning af ny lagerskat bliver ejendomsselskabers egen hovedpine 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også